Acasa arrow Despre Secs arrow - Istoric
istoric.jpg


Istoric PDF Listeaza E-mail
 Pe scurt:
SECS s-a infiintat in 1990, cu sprijinul Federatiei Internationale de Planificare Familiala (IPPF) fiind una din primele institutii din Romania al carei scop a fost cel de a asigura accesul populatiei la informatii si servicii de planificare familiala, dupa o lunga perioada de politica represiva pronatalista.
 1991:
SECS a infiintat prima retea de 6 cabinete private de planificare familiala din Romania cu sprijin tehnic CEDPA si finantare USAID.
Organizarea primei Conferinte Nationale SECS prin care tematica contraceptiei si planificarii familiale au fost aduse in atentia comunitatii medicale si a publicului din Romania.
Organizarea in colaborare cu Ministerul Tineretului si Sportului a primului program de educatie informala a tinerilor.
 1992:
SECS a fost acreditat de catre Ministerul Sanatatii ca furnizor de instruire in consiliere si educatie sexuala pentru furnizorii PF din reteaua guvernamentala.
 1993:
SECS a fost contractat de catre Ministerul Sanatatii pentru a instrui in consiliere si educatie sexuala furnizorii PF din reteaua guvernamentala.
 Deschiderea primelor cabinete PF guvernamentale dupa modelul cabinetelor SECS.
 1994:
 Presedintele SECS a devenit membru al Comitetului Regional Executiv al IPPF.
 1996:
Cea de-a 5-a Conferinta Nationala PF organizata de SECS propune ca teme de dezbatere partidelor politice majore din Romania, domeniul sanatatii reproducerii si emanciparea femeii.
Reteaua de voluntari SECS a ajuns la 1000 membrii (60% tineri).
 1997:
Reteaua de cabinete SECS se autosustine financiar.
SECS a initiat primul parteneriat al organizatiilor neguvernamentale in domeniul educatiei informale a tinerilor.
Initierea unui program pilot in doua judete pentru cresterea accesului la servicii PF a femeilor din mediul rural prin integrarea serviciilor de PF in asistenta primara.
 1998:
Extinderea programului pilot initiat in 1997 in cinci judete cu sprijinul tehnic si financiar USAID si UNFPA.
Initierea unui proiect de distributie comunitara de contraceptive pentru populatia Roma cu scopul de a imbunatati starea de sanatate si nivelul de viata in comunitatea de romi
Initierea in parteneriat cu Fundatia Tineri pentru Tineri a unui program pilot  in 3 judete destinat educatiei sexuale a tinerilor in cadru formal, cu sprijin tehnic si financiar IPPF/VISION 200 Fund.
 1999:
SECS devine principalul promotor al integrarii serviciilor de PF in asistenta primara si extinde programul de crestere a accesului populatiei la servicii PF in alte 7 judete, cu sprijinul tehnic si financiar al USAID si UNFPA.
 2000:
SECS deschide al 11 cabinet in Constanta.
 2001:
Programul de integrare a serviciilor PF in asistenta primara acopera 18 judete (600 comunitati rurale, 800 medici de familie instruiti in PF, 600 promotori PF)
SECS lanseaza www.sexdex.ro , primul website din Romania dedicat prevenirii infectiilor cu transmitere sexuala (ITS), inclusiv HIV/SIDA.
  2002:
SECS finalizeaza in colaborare cu JSI sistemul logistic pentru monitorizarea distributiei de contraceptive gratuite.
Se initiaza distributia in 18 judete a contraceptivelor gratuite prin intermediul medicilor de familie instruiti si a cabinetelor PF.
Pe baza unui Ordin a Ministerului Sanatatii si Familiei si cu asistenta tehnica SECS s-au creat in 18 judete Comisiile Judetene pentru Sanatatea Copilului, Femeii si Familiei.
SECS a asigurat asistenta tehnica celor 18 DJSP-uri pentru implementarea campaniei de promovare a serviciilor de PF din mediul urban si rural.
 2003:
Programul integrare a serviciilor PF in asistenta primara se extinde la nivel national
La sfarsitul anului existau 2,488 medici de familie si 1,700 asistente medicale instruiti in PF.
 2004:
La sfarsitul anului existau 3,310 medici de familie si 2,140 asistente medicale instruiti in PF.
SECS este acreditat de Colegiul Medicilor din Romania ca furnizor de educatie medicala continua in domeniul sanatatii reproducerii.