DURATĂ: 20 de minute
descriere
Tehnica 6/3/5 este asemănătoare brainstorming-ului. Ideile noi însă se scriu pe foile de hârtie care circulă între participanți, și de aceea se mai numește și metoda brainwriting.
Tehnica se numește 6/3/5 pentru că există:
- 6 membri în grupul de lucru, care notează pe o foaie de hârtie câte
- 3 soluții fiecare, la o problemă dată, timp de
- 5 minute
Are caracter formativ-educativ, si dezvoltă atât spiritul de echipă cât și procesele psihice superioare (gândirea cu operațiile ei: analiza ideilor emise de ceilalți, comparația, sinteza, generalizarea și abstractizarea; dezvoltă imaginația, creativitatea, calitățile atenției etc.);
Etape:
a) Împărțirea grupului în subgrupe a câte 6 membri fiecare.
b) Formularea problemei și explicarea modalității de lucru. Participanții primesc fiecare câte o foaie de hârtie împărțită în trei coloane.
c) Desfășurarea activității în grup. În această etapă are loc o îmbinare a activității individuale cu cea colectivă. Pentru problema dată, fiecare dintre cei 6 participanți, are de notat pe o foaie, 3 soluții în tabelul cu 3 coloane, într-un timp maxim de 5 minute. Foile migrează apoi de la stânga spre dreapta până ajung la posesorul inițial. Cel care a primit foaia colegului din stânga, citește soluțiile deja notate și încearcă să le modifice în sens creativ, prin formulări noi, adaptându-le, îmbunătățindu-le și reconstruindu-le continuu.
d) Analiza soluțiilor și reținerea celor mai bune. Se centralizează datele obținute, se
discută și se apreciază rezultatele.
Exemple de problematici:
- Rețelele sociale sunt dăunătoare pentru sănătatea mintală.
- Trimiterea pozelor nud a devenit din ce mai populară în rândul tinerilor. (Notă* Problematicile pot fi modificate sau adaptate în funcție de contextul grupului)