FURIE VERSUS ABUZ

Copie a designului Adaugă un subtitlu (1)_page-0001

INTRODUCERE

Abuzul și furia sunt adesea utilizate în același context, având în vedere că unul este derivat de celălalt. Furia este considerată o emoție secundară deoarece este acționată de alte tipuri de emoții care nu întotdeauna sunt ușor de detectat. Un abuzator este adesea furios, în timp ce o persoană furioasă nu este întotdeauna abuzivă. Cu toate acestea, diferența între aceste două este dată de preexistența unei percepții asupra deținerii unei posturi de superioritate a uneia dintre părți și o dinamică inegală a puterii. Un dezechilibru de putere nu este întotdeauna considerat abuz până în momentul în care dezechilibrul de putere ajunge la nivelul de exploatare.

Furie versus Abuz

De exemplu, abuzul domestic este un model de comportament de control, constrângere, amenințare, degradant și/sau violent, ce se manifestă inclusiv prin violență sexuală exercitată de un partener sau fost partener. Acest lucru înseamnă că abuzul este un comportament care s-a dezvoltat în timp și are loc în mod regulat, pe baza comportamentului manipulator și de control. Abuzul este atunci când victima se confruntă cu amenințări, teamă, nesiguranță, violență, minciuni, izolare, iar consecințele acestuia sunt reprezentate de rușine, depresie, anxietate, teamă, stres, insomnie, stimă de sine și încredere scăzute, pierderea identității și dependență de alcool și droguri.

Pe de altă parte, furia poate fi motivată de mai mulți factori. Această emoție este adesea declanșată de obicei de suferință emoțională și este trăită ca un sentiment neplăcut care apare atunci când considerăm că am fost răniți, maltratați, ne opunem sau când ne confruntăm cu diverse obstacole care ne împiedică să ne atingem obiectivele. Gradul în care cineva este expus furiei este individual, însă cea mai importantă diferență dintre furie și abuz este că furia poate fi exprimată spre orice și oricine, în timp ce abuzul are adesea o anumită țintă calculată. În plus, persoanele care sunt expuse furiei își pot asuma responsabilitatea și consecințele pentru acțiunile lor atunci când sunt confruntate, în timp ce o persoană abuzivă are sentimente de putere și superioritate proiectate asupra victimelor lor.

Tags: No tags