tineret6

Happy Youth

Perioada de implementare: 10.05.2017 – 31.03.2018

Beneficiari: 

● Beneficiari directi: 10 medici scolari, 23 asistente scolare, 35 reprezentanti ai Autoritatii de Sanatate Regionala (ASR), Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE), Consiliul Studentilor, ONG-uri locale, Directia de Protectie a Copilului;

● Beneficiari indirecti: adolescenti si famiiile acestora.

Scopul proiectului:

Proiectul Happy Youth a vizat doua directii principale: una de a creste accesul tinerilor la consilierea de planificare familiala prin intermediul medicilor scolari, care primesc permanent tineri in cabinetele lor in scoli, si a doua, de a creste implicarea lor in programul CSE din cadrul scolilor. 

In general tinerii merg la doctorii din scoli cu diferite probleme dar foarte rar pentru planificare familiala. Insa vin cu probleme conexe, precum dismenoreea, care poate fi un punct de plecare in a deschide cu ei subiecte referitoare la planificare familiala. De asemenea, oferind mai multa educatie sexuala contraceptiva la clase ii putem incuraja pe elevi sa vina si sa ceara informatii, lucru care va contribui la cresterea accesului la serviciile de planificare familiala.

Acest proiect a facilitat, de asemenea, relatia medicilor scolari cu clinicile de planificare familiala, unde tinerii pot gasi contraceptive mai ieftine. In cadrul acestui proiect am initiat inclusiv discutii cu factorii de decizie privind punerea la dispozitie a contraceptiei gratuite pentru grupurile vulnerabile, in special  pentru tineri.

Descriere implementare: 

1. Training pilot de planificare familiala pentru medicii din scoli

Scopul cursului a fost de a instrui medicii de sanatate din scoli sa furnizeze informatii, consiliere pentru planificarea familiala si contraceptive. La sfarsitul instruirii participantii au obtinut certificate acreditate cu credite de educatie medicala continua. Instruirea a fost implementata in judetul Bacau si au participat 10 medici scolari.

2. Workshop de planificare familiala pentru asistentele scolare 

La cererea specifica a ASR si a medicilor scolari am organizat un atelier de o zi pentru 23 de asistente din scoli, acolo unde nu exista doctori, cu informatii adaptate, raportate grupului de varsta caruia i se adreseaza acestea.

3. Promovarea serviciilor de planificare familiala 

Pentru a promova proiectul si serviciile in cadrul scolilor am dezvoltat un afis care sa fie afisat in diferite locuri pe usa cabinetului medical de la scoala si in cabinetul consilierului scolar. CD-urile au fost distribuite medicilor scolari, dar si consilierilor scolari, participantilor la conferinta de diseminare ,cat si in cadrul intalnirilor cu parlamentarii.

4. Intalniri cu decidentii

Am avut 4 intalniri cu factorii de decizie: parlamentarul Adrian Dohotaru (Camera Deputatilor, independent) si consilierul sau Mihai Vasile, Oana Toiu (fostul secretar de stat pentru incluziune sociala la Ministerul Muncii in 2016) si Cristina Iurisniti (Camera Deputatilor, USR) pentru a discuta despre problemele si solutiile privind planificarea familiala (sistemul de distributie a contraceptivelor libere si lipsa actuala de furnizare a cabinetelor PF cu contraceptive gratuite pentru populatiile vulnerabile) si problemele cu care ne confruntam din cauza lipsei educatiei sexuale in randul adolescentilor (sarcini nedorite) si modalitati de crestere a accesului tinerilor la educatia pentru sanatatea sexuala si reproductiva din Romania, la serviciile de planificare familiala si la contraceptie.

5. Conferinta de diseminare

La finalul proiectului am organizat o conferinta de diseminare in Bacau al carei scop a fost sa creeze un spatiu de dialog cu privire la accesul tinerilor din Bacau la educatia si serviciile de sanatate reproductiva, la rolul pe care il pot juca medicii scolari si consilierii scolari in cresterea accesului tinerilor la serviciile de educatie si sanatate reproductiva, si la modalitatile de depasire a barierelor.

Conferinta a fost organizata in parteneriat cu ASR, Consiliul Studentilor si CJRAE (autoritatea locala a judetului care coordoneaza consilierii scolari). Conferinta a reunit 35 de participanti, reprezentanti ai ASR, CJRAE, Consiliului Studentilor, ONG-urilor locale, Directiei pentru Protectia Copilului.

Testimoniale

„M-am bucurat de discutii libere, de animatia video si de implementarea in scoli a mai multor ore de educatie sexuala. Am invatat despre: date ingrijoratoare privind sarcina adolescenta, impresia tinerilor despre SRHR, importanta implicarii parintilor dar si a medicilor si consilierilor scolari in programele CSE.”

„Am apreciat formatul interactiv al intalnirii, prezentarea succinta cu mesaje foarte clare. Am invatat astazi despre importanta muncii ca echipa si a numarului impresionant de mame adolescente.” 

 „O activitate interesanta, provocatoare si generatoare de atitudini. Prezentari foarte frumoase, cu vorbitori excelenti!” 

„Trainingul a fost foarte interesant. Proiectul este foarte necesar si ar trebui extins in alte judete si, de asemenea, sa se puna in aplicare instruirea pentru alti medici in cadrul judetului. Pentru mine a fost foarte util sa primesc materiale pe care  inainte trebuia sa le caut pe internet si nu intotdeauna am stiut unde sa caut. Acum sunt mai increzatoare ca pot oferi informatii fiabile despre utilizarea contraceptiei pentru tineri.”

„Posterul Happy Youth a fost foarte util pentru ca, dupa ce l-am pus pe usa cabinetului medical, aproape imediat studentii au venit curiosi sa puna mai multe intrebari.” 

„Elevii au fost foarte bucurosi sa primeasca informatii si am vazut ca exista o lipsa imensa de informatii intre ei.” 

„Formarea a raspuns la o nevoie mare de informatii si modul in care au fost oferite a fost foarte interesant.” 

„Formarea m-a ajutat sa imi revizuiesc atitudinea atunci cand vorbesc cu studentii (in orele CSE sau consiliere), incercand sa fiu mai deschisa la nevoile lor si mai prietenoasa, pentru a ii incuraja sa vina la cabinetul medical si sa intrebe despre probleme SRHR . A fost o pregatire de inalta calitate, de la care am invatat foarte mult.” 

Concluzii proiect: 

– 10 medici scolari si 23 asistenti medicali au fost pregatiti pentru a oferi consiliere FP tinerilor si pentru a se implica in programele CSE din scolile lor;

– In primele trei luni dupa training medicii de scoala au crescut semnificativ numarul de tineri care au primit consiliere FP de la aproximativ 0 la 294 de studenti, dintre care 137 au inceput utilizarea contraceptiva. De asemenea au organizat sesiuni de CSE – 21 de sesiuni CSE cu 369 de participanti;

– SECS a semnat un Memorandum de intelegere cu Autoritatea de Sanatate Regionala in cadrul proiectului Happy Youth, pe care a implicat-o de-a lungul proiectului, dar si ulterior, pentru a monitoriza activitatea medicilor scolari pe termen lung;

– Ca urmare a intalnirii cu factorii de decizie, am primit raspunsul Ministerului Sanatatii ca este necesara o evaluare a necesitatilor iar sistemul de distributie ar trebui sa respecte noua legislatie privind distribuirea medicamentelor.

Follow-up

Medicii si asistentele medicale sunt prezenti continuu in scoli, interactionand cu tinerii. SECS a inceput sa monitorizeze activitatea medicilor scolari timp de un an si va impartasi in mod constant informatii cu ASR. Dupa acest an, ASR va continua sa monitorizeze activitatea medicilor instruiti. Prin monitorizarea impactului proiectului, SECS va putea sa evalueze impactul si, de asemenea, sa raspunda nevoilor medicilor atunci cand este cazul. Legislativ: am stabilit ca vom aduna cat mai multe date cu privire la accesul la contraceptie si apoi vom propune masuri legislative concrete.