Finantatori: Cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana
Parteneri: Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) in parteneriat cu Asociatia Alternative pentru Performanta (ALPER), Societatea Romana de Cruce Rosie – filialele sector 5 si Tg. Mures, Centrul Parteneriat pentru Egalitate – Bucuresti (CPE), Parteneri in Progres – Constanta, Asociatia Romana de Cancer – Grupul Destine Comune – Tg. Mures, Asociatia Pas Alternativ – Brasov si Clubul Amazoanelor Bistritene.
Perioada de implementare: 08.2013 – 07.2015
Beneficiari: Reteaua „Impreuna pentru sanatatea sanului” din care fac parte fac parte 33 de institutii: organizatii guvernamentale, organizatii neguvernamentale si persoane fizice.
Scopul proiectului: In Romania cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer in randul populatiei feminine si reprezinta principala cauza de deces prin cancer la femei. In fiecare an, aproximativ 9.000 de femei se imbolnavesc si peste 3.000 mor din cauza acestei boli.
Avand in vedere nevoile mari din acest domeniu si faptul ca resursele existente sunt reduse, putine institutii deruland activitati in acest domeniu, proiectul si-a propus dezvoltarea capacitatii organizatiilor locale, membre ale retelei „Impreuna pentru sanatatea sanului” de a initia activitati si proiecte care sa se adreseze acestei problematici, cat si extinderea retelei prin includerea unor organizatii noi din judetele vizate in proiect.
Proiectul a avut urmatoarele obiective:
a) Cresterea implicarii comunitatilor locale pentru a raspunde nevoilor din domeniul cancerului de san;
b) Imbunatatirea politicilor publice privind sanatatea sanului;
c) cresterea nivelului de constientizare a populatiei cu privire la sanatatea sanului si a importantei depistarii precoce a cancerului de san;
d) imbunatatirea calitatii vietii supravietuitorilor cancerului de san;
e) promovarea comportamentelor sanatoase in randul populatiei din Romania.
Descriere implementare:
1. Consolidarea si dezvoltarea retelei „Impreuna pentru sanatatea sanului”
In martie 2010, SECS a initiat reteaua „Impreuna pentru sanatatea sanului” prin acordul a 12 membri fondatori formata din organizatii neguvernamentale si guvernamentale dar si persoane fizice implicate in programe care vizeaza imbunatatirea situatiei sanatatii sanului si a starii de sanatate generala in Romania. Prin acest proiect ne propunem extinderea retelei prin includerea unor organizatii noi din judetele vizate in proiect.
2. Intarirea capacitatii organizatiilor
Institutiile incluse in proiect vor beneficia de o serie de ateliere pentru cresterea capacitatii acestora de a dezvolta si implementa activitati vizand problematica sanatatii sanului. Temele abordate includ: evaluarea comunitatii in vederea identificarii serviciile disponibile la nivel local, a nevoilor din domeniul cancerului de san si pentru a cartografia zonele neacoperite si prioritare in ce priveste educatia si serviciile; advocacy pentru influentarea politicilor privind cancerul de san; management de proiect; constientizarea si educarea asupra cancerului de san a organizatiilor in vederea diseminarii unor informatii precise in cadrul comunitatilor locale; si un modul de strangere de fonduri si atragere voluntari.
3. Dezvoltarea unei abordari integrate de actiune
Scopul retelei este de a creste impactul actiunilor intreprinse de fiecare dintre membrii sai si de a imbunatati politicile publice privind sanatatea sanului. Din acest motiv este important ca reteaua sa stabileasca un set de prioritati comune pornind de la nevoile identificate si sa stabileasca o agenda pentru actiunile viitoare: intalniri anuale pentru discutarea prioritatilor, a obiectivelor de viitor si pentru a elabora un plan comun de actiune.
Astfel, in cadrul proiectului se vor organiza intalniri anuale ale retelei, pentru discutarea prioritatilor, a obiectivelor de viitor si pentru a elabora un plan comun de actiune.
4. Campanii de constientizare a populatiei
Una dintre principalele misiuni ale retelei vizeaza constientizarea si educarea populatiei pentru solicitarea de consultatii de depistare precoce a cancerului de san, ca singura metoda ce si-a demonstrat eficienta in reducerea deceselor prin aceasta boala.
Concluzii proiect:
In cadrul proiectului a fost dezvoltata o platforma tip portal – www.infocancerdesan.ro cu informatii referitoare la proiect si la retea, unde membrii acesteia publica noutati si mentin permanent legatura. Portalul include si o platforma e-learning pentru a asigura continuitatea cursurilor si pentru a oferi posibilitatea grupului tinta sa aprofundeze materialele din cadrul atelierelor.