Q&A
Voi ne întrebați
Noi vă răspundem
ÎNTREBĂRI & RĂSPUNSURI
Da, sexul oral este o formă de contact sexual și vine și el cu aceleași riscuri ca și sexul vaginal, anal.
Vaccinul anti HPV este arma pe care o avem împotriva cancerului de col uterin, infecția cu virusul HPV fiind principalul factor de risc pentru acest tip de cancer. Vaccinul antrenează corpul să fie pregătit să lupte cu virusul HPV atunci când îl va întâlni și să îl împiedice să provoace bolile specifice, acest lucru fiind posibil prin producția de anticorpi.
Cea mai buna metodă de a evita contactarea virusului HPV este abstinența, totuși acest lucru fiind imposibil putem evita asta prin limitarea numărului de parteneri sexuali (cu cât mai puțini cu atât sunt mai mici șansele să facem orice fel de boală în zona genitală). Folosirea prezervativului încă de la începutul contactului sexual este o variantă bună de apărare. Atenție, un lucru foarte important în cazul virusului HPV este că, pentru a te infecta cu acest virus, nu este nevoie de penetrare, orice atingere cu un organ genital infectat, ne pune în pericol, așa că mare atenție încă de la preludiu, dacă partenerul nu este de încredere.
Ideal este, daca avem o viață sexuală activă, anual să avem un control la medicul specialist pentru a ne asigura de sănătatea noastră în aria genitală și nu numai. Totuși, daca nu reușim asta orice fel de modificare și disconfort trebuie sa ne ducă la medic.
În cazul bărbaților: usturimi la urinare, leziuni (bube) care apar chiar dacă nu deranjează, secreții și mâncărimi în zona genitală, dureri la contactul sexual.
În cazul femeilor: secreții abundente, cu miros neplăcut sau care deranjează, mâncărimi în zona genitală, usturime la urinare, urinare frecventă, dureri la contactul sexual.
Pe lângă semnele din zona genitală, trebuie să fim atenți la tot corpul nostru, așa că trebuie să menționăm doctorului dacă am avut contacte sexuale neprotejate multiple, în cazul în care pielea și albul ochilor se îngălbenește, apare scăderea în greutate bruscă, fără a ține o dietă pentru asta, scăderea apetitului, îmbolnăviri frecvente care necesită internare, ganglioni măriți în diferite zone (și în special zona genitală).
Cel mai bun indicator ca metoda contraceptivă pe care o folosim este bună este menstruația care apare lunar. Asta înseamnă că deși avem contact sexual neprotejat, în special în perioada fertilă, nu obținem o sarcină.
În țara noastră în mod gratuit se pot vaccina fetele cu vârsta între 9-12 ani la medicul de familie. Vârsta preadolescentei este ideala pentru vaccinare pentru ca nu a avut loc încă contactul cu virusul și sunt șansele cele mai mari de succes ale vaccinului. Se pot vaccina și persoanele de peste 12 ani, însă s-a observat scăderea eficacității vaccinului odată cu depășirea vârstei de 18 ani. Deși vaccinarea este aprobată până la vârsta de 46 de ani, eficacitatea este îndoielnică, pentru că majoritatea persoanelor au fost deja în contact cu acest virus după vârsta adolescenței.
Posibilitatea de a ne proteja de BTS prin vaccin este destul de limitată, o altă boală cu transmitere sexuală pentru care există vaccin este Hepatita tip B. În schema națională avem acest tip de vaccin, dar anticorpii pot scădea în timp, de aceea când ajungem la vârsta maturității este bine să ne dozăm anticorpii. în cazul în care cantitatea de anticorpi este scăzută se poate face înca un vaccin anti hepatita B.
Orice infecție cu virusul herpetic, fie ea genitală sau nazolabială, este pe viață. Tratamentul medicamentos ajută doar în momentul apariției leziunii pe piele pentru a se vindeca mai rapid, altfel, virusul rămâne mereu în corpul nostru odată infectați și reapare în perioadele de stres.
De obicei herpesul nazo-labial (la gură) este dat de virusul Herpes simplex tip I și cel genital de Herpes simplex tip II. Există situații când fiecare dintre aceștia pot da infecție și în alte zone, nu neapărat cele “preferate”. Așadar cele 2 tipuri de herpes arată asemănător însă sunt date de obicei de alt tip de virus, dar există și excepții.
Cel mai important este să fim informați atunci când facem ceva nou. Așadar întotdeauna este bine să știi la ce riscuri te expui și ce soluții ai pentru a te apăra de riscuri și a te bucura cât mai mult de noile experiențe. Întotdeauna să fii sigur că faci exact ceea ce iți dorești și nimic nu e impus de dorința altora.
Documentează-te despre metodele de contracepție pentru a preveni o sarcină sau boli cu transmitere sexuală, caută poze cu anatomia genitală atât a femeii cât și a bărbatului pentru a ști ce urmează să vezi și cum să gestionezi situația și citește despre modalitățile de a face primul act sexual cât mai plăcut și mai puțin stânjenitor (zone erogene, metode de lubrifiere).
Sângerarea de implantare apare la 7-14 zile de la contactul sexual neprotejat, în perioada fertilă și este o sângerare vaginală (la femeie) în cantitate mica, de culoare roșu aprins sau maroniu, care poate dura de la câteva ore până la 3 zile, dar cantitatea este întotdeauna mult mai mică decât o menstruație. Fiind frecvent în preajma datei probabile a menstruației, femeile o pot confunda cu aceasta și întârzie diagnosticarea sarcinii.
Cel mai mare stres de obicei este legat de sarcinile nedorite, așadar cel mai important este să elimini această variantă. Daca menstruația întârzie să apară, prima dată fă un test de sarcină, este accesibil ca preț și se poate cumpăra din orice farmacie, se poate face în orice moment al zilei, din prima zi de întârziere. Atenție atunci când citim testul de sarcină, a doua linie poate fi foarte puțin vizibilă, testul trebuie repetat următoarea zi pentru a fi siguri că este vorba despre un test pozitiv.
Daca testul se menține negativ și menstruația întârzie să apară, trebuie făcut un consult la medicul ginecolog pentru a investiga situația.
Daca ți-a întârziat menstruația mai mult de 10 zile ( în condițiile în care menstruația iți vine regulat/lunar, dacă ești mai obosită, dacă dormi mai mult, daca sânii ți s-au mărit și sunt dureroși sau mai sensibili, dacă devii mai sensibilă la mirosuri sau apar modificări bruște ale stării de dispoziție, atunci înseamnă că există riscul sau șansa ( în funcție de ce iți dorești) de a fi însărcinată. Drept care, ar trebui să ajungi cât mai repede la medicul de familie sau la medicul de planificare familială/ medicul de O-G pentru a îți stabili diagnosticul de sarcină și, apoi, în funcție de opțiunile tale să te consilieze asupra căii de urmat.
Gonoreea este o infecție transmisibilă sexual și este datorată unei bacterii. Cel mai important simptom este fie o scurgere sub forma unei picături de puroi la nivelul penisului, fie a unei secreții vaginale modificate. Uneori simptomele pot fi aproape inobservabile sau pot fi nespecifice, precum : durere în timpul actului sexual, testicule inflamate și/sau dureroase. Depistată la timp și tratată corect, gonoreea este o boală care se vindecă. Tratată incorect sau după ” sfatul prietenilor”, gonoreea poate duce la complicații ca durerea cronică pelvină sau infertilitate ( imposibilitatea de a concepe un copil). Cel mai sigur mod de a te asigura împotriva contractării unei asemenea afecțiuni este utilizarea prezervativului care trebui folosit corect și la fiecare contact sexual.
Da, sigur, o fată poate să rămână însărcinată la primul contact sexual, dacă nu folosește nici o metodă contraceptivă eficientă și chiar dacă acel contact sexual nu a fost cu penetrare ci s-a finalizat în afara vaginului. Pentru a se produce sarcina este necesar doar un singur spermatozoid “sănătos” iar acestuia nu îi trebuie decât maximum 90 de secunde pentru a ajunge în trompele uterine, acolo unde se produce fecundația ovulului. De aceea ar fi de preferat ca ambii parteneri să știe la ce să se aștepte în cazul unui contact sexual neprotejat, fie că este primul, fie că e doar un singur contact neprotejat. De asemenea, ambii parteneri ar trebui să știe unde să apeleze pentru contracepția de urgență ( pilula de a doua zi) pentru a evita o sarcină nedorită în acel moment, sau unde să se adreseze în cazul apariției unei sarcini.
Din ceea ce întrebi, mi se pare că nu ține de apariția menstruației. Uneori, înainte de apariția menstruației, poate să apară o senzație de disconfort, dureri de burtă, balonare, modificări de dispoziție care, într-un cuvânt, fac parte din sindromul premenstrual. Ar fi bine să mergi la medicul de familie și să îi spui ce te deranjează, poate fi ceva ce ține de o altă afecțiune. Medicul iți va face un consult general iar, dacă va considera, iți va recomanda anumite analize sau alte tipuri de investigații ( ecografie abdominală).
Din ceea ce descrii, probabil este vorba de anumite simptome care însoțesc apariția menstruației, de tipul modificărilor de dispoziție ( stări de nervozitate, irascibilitate), amețeli, balonări, modificări ale apetitului etc. Aceste modificări sunt rezultatul modificărilor hormonale care sunt responsabile de apariția menstruației. Ar trebui să te consulți cu medicul tău de familie care sigur te va sfătui să ai o alimentație bogată în legume și fructe, să faci mai multă mișcare, să mai reduci din dulciuri, să bei mai multă apa și să te odihnești suficient.
Dacă aceste simptome pe care le descrii nu se ameliorează, trebuie să știi că medicul de familie sau medicul de planificare familială iți va propune și un tratament medicamentos care să le rezolve sau să le amelioreze. Nu ezita să te adresezi unui medic specialist pentru a-i cere ajutorul. Evită să urmezi sfatul prietenilor care, chiar dacă sunt bine intenționați, pot mai mult să iți facă un deserviciu. Nu există un tratament universal valabil, există doar persoane care au anumite simptome sau afecțiuni, cărora medicul specialist le prescrie un tratament adaptat lor.
De obicei, menstruația apare lunar, la un interval de 25-35 zile, aceasta fiind socotită o menstruație regulată. Ciclul menstrual reprezintă de fapt perioada de timp cuprinsă intre prima zi a menstruației prezente și prima zi a următoarei menstruații.
La fetele tinere, primele cicluri menstruale pot fi neregulate și asta nu înseamnă ceva rău. Cam după vârstă de 16-17 ani, normal ar fi ca ciclurile menstruale să fie regulate și menstruația să apară lunar. Sigur că, uneori, menstruația poate apărea la intervale mai mari de timp, iar acest lucru înseamnă că există o problemă medicală care trebuie rezolvată prin prezentarea la medicul de familie care te va trimite eventual să faci niște analize speciale iar tratamentul iți va fi indicat de medicul endocrinolog sau ginecolog.
În nici un caz actul sexual nu poate provoca stări de leșin. De obicei, un act sexual ar trebui să fie urmat de o stare de bine, de relaxare, de plăcere. Dacă apar dureri în timpul actului sexual înseamnă că există o problemă legată fie de starea de sănătate (de exemplu o infecție vaginala, o malformație la nivelul vaginului), fie de modul sau de condițiile în care se realizează acest act. Stările de teamă, de anxietate care uneori apar în cadrul relațiilor adolescenților pot influența calitatea unui act sexual.
O sarcină se poate pierde în mod spontan, adică femeia să dorească această sarcină dar, din anumite motive, aceasta să nu se mai dezvolte și să se oprească din evoluție. În funcție de vârsta sarcinii, femeia poate avorta spontan sau va trebui să se recurgă la o intervenție medicală sau chirurgicală în cadrul unei maternități.
Dacă femeia dorește să renunțe în mod voluntar la o sarcină, aceasta se poate realiza legal pentru sarcinile de până la 12 săptămâni. Femeia poate opta fie pentru avortul medicamentos, care nu este totuși disponibil peste tot și este destul de costisitor, fie la avortul chirurgical, care este disponibil aproape în toate maternitățile, fiind și el contra-cost. De reținut că pentru fetele minore medicii ginecologi cer și acordul părinților pentru a face această procedură.
Este destul de dificil de enumerat și de descris care sunt toate cauzele care provoacă avortul spontan, dar ele țin, în general, fie de starea ovulului și a spermatozoidului, de starea uterului și a placentei, de evoluția embrionului sau de factori hormonali. De asemenea orice factor din mediul exterior poate avea o influență asupra evoluției sarcinii putând provoca avort începând de la anumite boli cronice până la fumat, alcool, droguri sau chiar vârsta femeii.
Nu există o listă prestabilită cu lucruri pe care dacă le vei face, vei evita în mod cert un avort spontan dar, ai câteva puncte pe care să le iei în considerare :
- Dacă ai luat decizia să ai un copil, mergi la medicul de familie pentru o consultație amănunțită pentru a depista orice afecțiune care ar putea influența o viitoare sarcină;
- Dacă ai mai născut înainte, este bine să aștepți cel puțin 2 ani după naștere pentru a avea un copil sănătos;
- Începe să iți administrezi cu mult înainte de a rămâne însărcinată acid folic, pentru a preveni anumite malformații ale copilului;
- Ai grija să ai o alimentație cât mai echilibrată;
- Dacă consideri că ai fost expusă riscului contractării unei infecții transmisibile sexual, inclusiv HIV, mergi la medic pentru tratament, pentru a evita riscul contaminării copilului; solicită testare dacă este disponibilă.
Nu e nimic rău că faci mult sex, dar poate nu e suficient să afirmi că nu ai nimic. Dar la partenera ta te-ai gândit ?Orice contact sexual protejat e ok, însă dacă este neprotejat, poate avea două consecințe care nu sunt de neglijat : atât o sarcină nedorită pe moment, precum și contractarea unei infecții transmisibile sexual, inclusiv HIV/SIDA, hepatită de tip C, virusul HPV (răspunzător de apariția cancerului de col uterin).
Ar trebui să ajungi la un cabinet de dermatovenerologie, ginecologie sau un cabinet de planificare familială. Dacă au apărut modificări în starea ta de sănătate ( secreții vaginale anormale, senzație de prurit, mâncărimi sau modificări ale tegumentelor din zona genitală, ar trebui să planifici o vizită urgentă la medic.
Deși, teoretic, dacă ești studentă, elevă, sau nu ai venituri, ar trebui să beneficiezi de anumite tipuri de contraceptive gratuit, în practică lucrurile nu stau așa. Programul de distribuție gratuită a contraceptivelor nu s-a mai pus în practică de câțiva ani. Dacă ai domiciliul în sectorul 1, poți beneficia de contraceptive gratuite prin Cabinetul de planificare familială din cadrul Complexului Multifuncțional Caraiman.
Infertilitatea poate apărea atât la femei (o treime din cazuri), cât și la bărbați (o treime din cazuri), iar, în rest, cauza este necunoscută sau comună. Din păcate, infertilitatea are incidență în creștere, până la 15% din cuplurile de vârste reproductive fiind infertile.
Infertilitatea este definită că absența concepției după 1 an de încercări – contact sexual regulat, în timpul ovulațiilor fără a folosi metode de contracepție – pentru femeile sub 40 de ani, și 6 luni de încercări pentru cele de peste 40 ani. Absența sarcinii este cel mai frecvent „simptom” al infertilității, se poate asocia și cu alte semne care pot sugera cauza acesteia, cum ar fi: menstruații neregulate și foarte dureroase, infecție genitală cronică (dureri în timpul actului sexual, scurgeri genitale), avorturi spontane multiple.
Cauze femei (de cele mai multe ori, cauze dobândite):
– boala ovarelor polichistice – se manifestă prin menstruație neregulată, nivel crescut de hormoni androgeni (masculini), pilozitate crescută, chisturi multiple pe ovare;
– vârstă înaintată a mamei (peste 40 de ani);
– defecte trompe uterine – malformații secundare unor infecții sau în urma unor intervenții chirurgicale;
– endometrioză – țesut endometrial (din interiorul uterului) aflat în altă parte decât în uter, care sângerează în perioadele menstruale – poate fi la nivelul ovarelor, trompelor uterine, intestin subțire sau gros, este foarte dureros în timpul menstruațiilor;
– afectări structurale ale uterului (fibroame, polipi, cicatrici uterine);
– infecții cronice (Ureaplasma, Chlamydia);
– insuficiența ovariană primară – când ovarele se opresc din funcționare înainte de vârsta de 40 de ani, cauza este necunoscută de cele mai multe ori, sau poate fi secundar unui tratament chimioterapeutic sau expunere la radiații.
Cauze bărbați:
- calitatea spermei (numărul, mobilitatea și forma spermatozoizilor) – cauzate de infecții (gonoree, chlamydia, oreion, HIV), necoborârea testiculelor în scrot;
- cancer în antecedente, expunere la radiații sau chimioterapie;
- obezitatea, consumul de alcool, fumatul, tratamentul anti hipertensiv;
- varicocelul;
- defecte ale tubilor care transportă sperma – intervenții chirurgicale, traumatisme, infecții;
- cauze hormonale (afecțiuni ale tiroidei, deficit de producție de testosteron, FSH, LH);
- disfuncții ejaculatorii;
Cancerul testicular este cel mai frecvent cancer al bărbatului tânăr (15-35) ani și reprezintă dezvoltarea anormală a celulelor care produc sperma. Testiculele fac parte din sistemul reproducător al bărbatului, în mod normal un bărbat are două testicule, care se află coborâte în scrot (sacul care le conține), sub penis. Factorii de risc pentru cancerul testicular reprezintă: necoborârea testiculelor, atrofia testiculară, cancer testicular în familie, infecția cu HIV.
Simptomele sunt în special locale și în general ridică suspiciuni, iar pacientul ajunge la medicul urolog pentru: creșterea dimensiunilor testiculelor, modificarea consistenței, durere sau sensibilitate locală sau în abdomenul inferior, noduli palpabili la nivelul testiculului. Lăsate netratate, aceste simptome pot duce la creșterea în volum a testiculului până la durere intensă, sângerare sau chiar la stadiul de urgența chirurgicală, când apare torsiunea testiculară și testiculul trebuie îndepărtat chirurgical de urgență.
Herpesul genital este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală dată de virusul herpetic tip II. Transmiterea are loc prin contact sexual de orice tip (vaginal, anal, oral).
Odată contractată boala, virusul rămâne în corp toată viață și se reactivează în perioadele când imunitatea este mai scăzută (oboseală, alte boli asociate, stres emoțional, traume, intervenții chirurgicale).
De obicei, primul episod este cel mai zgomotos din punct de vedere simptomatic. Primele simptome apar între 2-12 zile de la contactul sexual, se manifestă prin leziuni caracteristice la nivel genital – mici bubițe roșii care conțin un lichid incolor, care dacă se sparg, devin foarte dureroase, cu usturime și mâncărime în zona genitală, și provoacă secreții genitale cu miros neplăcut. Femeile pot avea și simptome urinare (usturime la urinare, urinări frecvente).
Există și varianta ca niciuna din aceste simptome să nu apară și persoana infectată să nu știe că este purtător al acestui virus. De-a lungul vieții unei persoane infectate cu herpes genital pot exista nenumărate episoade sau niciunul, însă aceasta poate transmite mai departe virusul.
Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei și reprezintă creșterea necontrolată a celulelor din sân. Destul de rar acesta poate apărea și la bărbați.
Semne care trebuie să ne trimită la medic:
– un nodul mamar sau o zonă mai îngroșată sau diferită față de țesutul din jur;
– un mamelon (sfârc) care era normal devine inversat (intra în sân, e înfundat) sau modificarea pielii din jurul lui – cojire, înroșire, corodare;
– orice modificare a pielii sânului – înroșire, deformare, aspect de „coajă de portocală”;
– orice schimbare de formă, mărime, aspect al sânului;
– durerea la nivelul sânilor;
– scurgeri din mamelon în afara laptelui matern, care pot fi cu sânge, puroi, lichid incolor;
Cancerul de sân rămâne asimptomatic mult timp după apariție. De obicei, când se descoperă o schimbare la nivelul sânilor, este un stadiu deja avansat.
De aceea cel mai important este să verificăm periodic prin metodele de screening:
– mamografia care se face o dată la 1-3 ani la femeile de peste 40 de ani sau mai devreme la cele cu antecedente în familie;
– ecografia mamară la femeile de peste 20 de ani, o data la 1-3 ani;
– examenul clinic efectuat de către medicul ginecolog.
Un rol important îl are autoexaminarea care trebuie făcută lunar, la o săptămână după menstruație, începând cu vârsta de 20 de ani. Orice descoperire la examenul sânului trebuie să fie urmată de un consult al medicului ginecolog.
Da, bărbații pot dezvolta cancer de sân. Deși nu este vizibil, bărbații au glandă mamară care poate dezvolta o tumoră. Apare în general după vârsta de 60 de ani, rar la tineri și de cele mai multe ori e descoperit în stadii avansate atunci când se elimină sânge prin mamelon și tumora este de mari dimensiuni. Bărbații cu obezitate, consumatorii de alcool, cei cu antecedente de radioterapie la nivelul toracelui și, mai ales, cei cu antecedente în familie de cancer de sân la bărbați sunt la risc să dezvolte acest tip de cancer.
Testul Babeș-Papanicolau, sau testul Pap este un test de screening (de descoperire rapidă) pentru cancerul de col uterin.
Femeile, odată cu începerea vieții sexuale, trebuie să facă un test, apoi, în funcție de rezultat, la 1-3 ani așa cum recomanda medicul ginecolog.
Înainte cu 48 de ore de efectuarea testului trebuie întrerupt contactul sexual, să nu se facă duș vaginal sau orice formă de curățare intravaginala. Ideal se face în zilele 10-20 ale ciclului menstrual, în afara zilelor de menstruație.
Infecția cu virusul Human Papilloma Virus (prescurtat HPV) este printre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală și cel mai important factor de risc pentru cancerul de col uterin și nu numai (bucal, anal, penian).
Infecția HPV poate fi asimptomatică, și uneori în 1-2 ani virusul poate fi eliminat din organism. Dacă acest lucru nu se întâmplă fie infecția rămâne asimptomatică, fie apar negii la nivel genital, sau oriunde pe corp. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, dintre acestea 40 afectează în principal zona genitală și se manifestă prin condiloame (negi) care pot deveni maligne în timp (canceroase).
Se cunoaște faptul că anumite tulpini HPV au o șansă mai mare ca după infectare să dezvolte cancer, cel mai frecvent sunt implicate tulpinile 16 și 18. De aceea, atunci când avem o modificare a testului PAP, trebuie să căutăm asocierea infecției HPV care ar putea accelera evoluția leziunilor la nivelul colului uterin.
Prostata este o glandă ce înconjoară uretra (tubul prin care iese urina) imediat la ieșirea din vezica urinară.
Cancerul de prostată este cel mai frecvent diagnosticat la bărbații cu vârsta de peste 50 de ani. Poate fi complet asimptomatic în stadiile incipiente sau pot apărea urinări frecvente, mai ales noaptea, durere sau usturime la urinare, senzația de a urina frecvent, dificultăți în a porni jetul de urină, jet slab, sânge în spermă sau urină, semne de anemie, scădere în greutate.
Anual, tuturor bărbaților de peste 50 de ani le este recomandată o vizită la medicul urolog care poate depista afecțiunea prostatei prin tușeu rectal și recoltarea unei analize de sânge PSA (antigen specific prostatic) care poate arăta prezența cancerului de prostată chiar înainte ca acesta să se manifeste.
Varicocelul este o anomalie a venelor care preiau sângele de la nivelul testiculelor (95% pe partea stangă), care se măresc și devin evidente. Afectează 10% din bărbații cu vârstă între 15-35 ani și este cauză de infertilitate în 30% din cuplurile care se prezintă la medic. Simptomele sunt: durerea la nivel testicular, mai ales în timpul efortului sau în poziție șezândă îndelungată, infertilitatea (cauzată de creșterea temperaturii locale improprii producerii de spermatozoizi viabili), atrofie testiculară (testicule mici cu scăderea funcției).
Tratamentul impune intervenție chirurgicală în funcție de gradul de severitate al afecțiunii. Tratamentul chirurgical se poate face prin mai multe metode:
- operație clasică, deschisă – incizia este de obicei mică, în zona inghinală și se scot varicele testiculare, realizarea acestei intervenții cu ajutorul microscopului crește rata de succes;
- operația laparoscopică – inciziile sunt mici și recuperarea este rapidă;
- embolizarea percutană – se realizează sub ghidaj radiologic; se introduce un tub printr-o venă din zona inghinală prin care sunt introduse instrumentele și, urmărind pe un monitor, medicul întrerupe fluxul în venele afectate (mai rar folosită).
Fertilitatea se poate redobândi în proporție de 50% din cazuri în aproximativ 6 luni de la intervenție, însă, din păcate, operația de varicocel are un grad înalt de recidivare. Merită menționat că varicocelul nu afectează actul sexual în sine și nici operația de corecție nu aduce schimbări în acest sens.
Metodele prin care putem evita contractarea unei boli cu transmitere sexuală sunt abstinența, un număr redus de parteneri sexuali și folosirea prezervativului. Celelalte metode de contracepție disponibile vor proteja doar împotriva unei sarcini nedorite, dar nu și pentru bolile cu transmitere sexuală.
Pastila de a doua zi este o metodă contraceptivă de urgentă pe care o poți lua după un contact sexual neprotejat sau în cazul în care metodele de contracepție utilizate sunt puse la îndoială (dacă s-a rupt prezervativul, pilulele contraceptive nu au fost luate regulat). Modul de acțiune al acesteia este de a împiedica eliminarea unui ovul și astfel fecundarea acestuia nu poate avea loc, prevenind sarcina.
Eficiența pilulei de a doua zi este de peste 95% dacă este luată în primele ore de la contactul sexual neprotejat, ideal în primele 24 de ore și nu mai târziu de 72h de la acesta. Este important de menționat că, dacă ulterior are loc un alt contact sexual neprotejat, pilula nu va mai avea efect.
Ca orice medicament, după ce este luată, pilula poate avea diverse efecte adverse importante: sângerări în afara ciclului menstrual, ciclu menstrual decalat, greață, vărsături, durere de cap. Se recomandă a fi luată în situațiile urgente, nu mai mult de două ori pe an.
Durerea de rinichi este resimțită în spate, imediat sub coaste, de o parte sau de alta a coloanei vertebrale și este intensă și ascuțită; se poate extinde către zona inghinală, părțile laterale sau abdomen.
Durerea de rinichi este un semnal de alarmă care indică faptul că există o problemă la unul sau la ambii rinichi. Cele mai frecvente cauze sunt:
- Pietre la rinichi – durerea severă și ascuțită apare abia în momentul în care piatra ajunge în tubul care conectează rinichii de vezica urinară;
- Infecții ale tractului urinar – se poate însoți de usturime la urinare, urinări dese și cantitate puțină, necesitatea de urinare imediată, incontinență urinară (scapă urină) și chiar febră și frison;
- Infecții ale rinichilor, cunoscute sub denumirea de pielonefrită;
- Cheaguri de sânge sau tromboză renală (rar și se asociază cu stare generală gravă);
- Boala rinichilor polichistici (o boală genetică care poate duce la dializă la vârste tinere);
- Malformații congenitale la nivelul rinichilor (ectopia renală, agenezia renală, aplazia renală, rinichiul supranumerar, fistulă arterio-venoasă renală);
- Hidronefroză, atunci când se acumulează urina în rinichi, iar aceștia încep să se umfle;
- Sarcina – dureri de spate asemănătoare celor menstruale;
- Cancer renal – se poate întâmpla ca durerile de rinichi să nu apară, chiar dacă boala există.
Sarcina extrauterină reprezintă dezvoltarea unui ovul fecundat în afara uterului, în 90% din cazuri în trompele uterine. Pe măsură ce avansează, sarcina poate provoca ruperea trompei uterine, cauzând hemoragie internă, care poate amenința viața. O sarcină extrauterină nu se poate dezvolta normal și trebuie îndepărtată urgent.
În primele zile, simptomele pot fi asemănătoare unei sarcini normale – sângerare vaginală anormală, lipsa menstruației, dureri lombare sau în zona de jos a abdomenului (pelvis). În momentul ruperii trompei uterine apare o durere intensă abdominală, greață și vărsături, care pot afecta starea până la pierderea conștientei. Îndepărtarea sarcinii ectopice (în afara uterului) se poate face medicamentos sau chirurgical.
Răspunsul la această întrebare nu este unul standard. Viață sexuală trebuie începută, totuși, respectând anumite reguli care previn amintirile negative legate de acest moment. Cea mai importantă regulă este actul sexual consimțit, adică atunci când vine momentul, ambii parteneri trebuie să fie de acord. Momentul acesta nu trebuie grăbit sau căutat sub presiunea anturajului: ceilalți prieteni deja au făcut-o, partenerul insistă. Situația ideală este atunci când cei doi parteneri au o relație serioasă, se iubesc și își doresc să facă acest pas. Chiar dacă este prima dată când se întâmplă, documentarea prealabilă legată de metodele de contracepție este recomandată. O sarcină nedorită poate apărea de la primul act sexual.
Operațiile estetice în perioada adolescenței sunt un subiect controversat, mai ales că ele nu pot avea loc fără acordul părinților. În general, acestea necesită, în prealabil, consultarea unui psihiatru care poate atesta că trauma psihică este mai mare decât posibilele complicații ce pot apărea. În plus, orice intervenție chirurgicală are loc sub anestezie generală, ceea ce aduce riscuri suplimentare.
Fiind în plin puseu de creștere, intervențiile chirurgicale opționale sunt de evitat, acestea putând afecta creșterea normală și deformarea în viitor a simetriei corpului. De exemplu, în cazul nasului, orice intervenție poate opri creșterea în raport cu restul feței, putând provoca ulterior afecțiuni de tip obstructiv (nu mai poate respira corect pe nas).
Masturbarea atât în cazul fetelor, cât și al băieților devine nocivă când apar dureri. Contrar unor păreri, masturbarea nu produce orbire, afecțiuni neurologice sau boli psihice, este o metodă prin care adolescenții se descoperă și învață ce le provoacă plăcere. Totuși, uneori poate fi prea mult, primele indicii, în cazul băieților, ar fi atunci când petreci prea mult timp singur făcând asta și refuzi ieșirile cu prietenii, când iți neglijezi îndatoririle precum temele, mersul la școală sau când apar mici leziuni/urme la nivelul penisului. Nu este recomandat să se introducă diverse obiecte pe penis, indiferent dacă ai citit despre astfel de practici pe internet, nimic bun nu poate ieși din asta, de cele mai multe ori e nevoie de operație pentru a scoate obiectele introduse.
În cazul fetelor, cea mai mare atenție trebuie avută la instrumentele folosite și igiena acestora în timpul masturbării; nu sunt recomandate legumele, obiectele de igienă personală, cele mai recomandate sunt jucăriile sexuale care sunt concepute în acest scop și nu te pot răni.
Nu este o rușine să ceri ajutor dacă te confrunți cu astfel de probleme, există psihologi și medici care te pot ajuta să treci peste un astfel de moment.
Persoanele cu care interacționăm în mod plăcut nu trebuie neapărat să ne atragă sexual, uneori ne putem rezuma la relația de prietenie. E important că cealaltă persoană să știe că nu aveți aceleași interese și, astfel, o relație frumoasă de prietenie se poate naște.
Abuzul sexual presupune contact sexual neconsimțit, dar nu numai. Dacă o persoană din cercul de cunoscuți se apropie de tine într-un mod nepotrivit, îți arată organe genitale, imagini cu conținut pornografic, te filmează, te fotografiază sau te obligă să te dezbraci în fața lui înseamnă că ești abuzat sexual. Poți primi ajutor prin apelarea 116111 Telefonul copilului (dacă ești minor), sau, dacă ai peste 18 ani, 0800500333, aplicația Bright Sky Ro și, nu în ultimul rând, găsește un adult în care ai încredere și povestește-i prin ce treci. El te poate ajuta să faci ce e corect.
În cazul în care metodele de contraceptive nu au fost eficiente, în primele 9 săptămâni de sarcină se poate folosi avortul medicamentos cu eficiență de 95-98%. Acesta are două etape: prima, în care se administrează medicamentul care oprește evoluția sarcinii, a doua la 3-4zile de la prima pastilă, care ajută uterul să elimine conținutul uterin prin provocarea contracțiilor acestuia. Majoritatea femeilor elimină oul în aproximativ 4-6ore de la prima pastilă. Toată procedura are loc sub atenta supraveghere a medicului ginecolog.
Eliminarea ovulului fecundat are loc cu simptomele unei menstruații-dureri abdominale, greață, vărsături, sângerare. Sângerarea poate fi prelungită chiar până la următoarea menstruație. Secundar pot apărea dereglări ale primei menstruații care poate fi la data așteptată sau cu întârziere de 2 săptămâni. Poți rămâne însărcinată la 10 zile după avort, așadar alegerea unei metode de contracepție este o prioritate.
Curățarea zonei intime trebuie făcută cel puțin o dată pe zi, la dușul zilnic și se poate face folosind produse fără parfum, destinate pielii sensibile, cu pH neutru. Dușurile și băile lungi în cadă se pot folosi oricând, chiar și în timpul menstruației. Dușurile sau imersiile în ceai nu sunt recomandate, pot face mai mult rău decât bine în cazul unei infecții vaginale, putând deveni o sursă de infecție (ceaiurile se fac din plante uscate nesterile).
Dacă au fost recomandate de către medicul ginecolog dușuri vaginale, acestea se pot face folosind un irigator de unică folosință (folosit o dată și apoi aruncat- pot crește diverși germeni în el, fiind din plastic), pe o perioadă determinată, nu trebuie să intre în rutină. Dușurile vaginale după contact sexual nu reprezintă o metodă de contracepție.
Vaginul are propriul mecanism de curățare și nu este nevoie să îl curățăm la interior. Din această cauză apar secrețiile vaginale în afara menstruației, reprezentând procesul de curățare a vaginului(astfel se elimină secrețiile normale ale celulelor vaginale, celulele moarte). Este suficientă igiena organelor genitale externe (labiile) cu produse destinate pielii sensibile, fară a le introduce în vagin.
Schimbarea culorii, mirosului acestor secreții normale ale vaginului trebuie să ridice întrebări și un consult ginecologic este recomandat.
Epilarea este o opțiune personală, uneori impusă de anumite preconcepții și de trenduri ale momentului. Îndepărtarea părului corporal devine foarte popular și în rândul bărbaților. Indiferent de sex, metodele disponibile sunt aceleași și regulile generale de igienă a pielii trebuie respectate de toată lumea, pentru a preveni complicații precum iritații, arsuri sau altfel de leziuni ale pielii.
Epilarea prin radere a părului (cu lama de ras) – este o metodă ieftină, accesibilă, rapidă, ce lasă pielea fină ulterior, însă de o eficiență limitată la câteva zile. Principala regulă pentru a evita iritațiile și infectarea pielii este utilizarea lamei de ras o singură dată, raderea firelor de par în sens invers creșterii și spălarea zonei cu apa și săpun înainte și după epilare. Lama de ras poate fi o sursă de transmitere a unor boli cu potențial letal (HIV, hepatita B, C), așa că este total interzis să împărțim lamele cu alte persoane. Deseori ,după folosirea lamei de ras, pot apărea mici bubițe la baza firelor de păr (foliculita) care provoacă disconfort (care mănâncă). Pentru a evita asta, putem folosi apa și săpunul înainte și după epilare și să a alternăm metodele de epilare. În cazul bărbaților, pentru că firele de păr sunt mai groase, se poate folosi un aparat de ras electric ; și pentru acesta este recomandată utilizarea de către o singură persoană, dacă acest lucru nu e posibil, puteți dezinfecta cu alcool sanitar lamele aparatului înainte și după fiecare utilizare.
Epilarea cu ceară – există mai multe tipuri de epilare cu ceară, rece sau caldă, de unică folosință sau reutilizabilă; ideal, are loc într-un salon de înfrumusețare și respectă regulile de igienă: personalul poartă mănuși de unică folosință, ceara este de unică folosință și se folosește la o temperatură ce poate fi tolerată de către persoana care apelează la aceste servicii. Dacă este prima dată când încerci acest tip de epilare, încearcă întâi pe o zonă mică pentru a te asigura că nu ai reacții alergice la substanțele prezente în ceară. Este o metodă dureroasă de epilare, însă care are eficiență mai lungă (până la o lună) și se efectuează în sens invers creșterii firelor de păr. În urma epilării, pot apărea iritații (bubițe mici roșii) care apar imediat după epilare și dispar treptat în câteva zile sau. dacă folosim ceară prea fierbinte. pot apărea arsuri. Dacă se întâmplă să avem o arsură trebuie să lăsăm zona afectată sub jet de apă rece 10 minute și să fie curățată periodic cu apă și săpun pentru a preveni infectarea zonei. Pentru bărbați această metodă poate fi greu de suportat pentru că firul de păr masculin are rădăcină mult mai puternică, iar îndepărtarea lui prin smulgere este foarte dureroasă.
Epilarea cu cremă depilatoare – este o metodă rapidă cu eficiență limitată la câteva zile; în cazul bărbaților poate avea nevoie și de folosirea ulterioară a lamei de ras pentru a lasă zona epilată curată. Pentru persoanele cu piele sensibilă este indicată utilizarea acesteia pe o zonă mică pentru a identifica alergia la unul dintre ingredientele din componența cremei.
Epilarea definitivă- există 2 metode ce pot fi folosite epilarea cu laser și epilarea cu lumina intens pulsatilă; ambele metode sunt costisitoare, necesită timp îndelungat de reaplicare periodică (lunar până la 3 ani) pentru a ajunge la aproximativ 80-90% din fire de păr îndepărtate. Aceste metode de epilare nu se aplică pe pielea bronzată, părul trebuie ras cu lama cu 24 de ore înainte de procedură se face în saloane specializate, necesită protecție solară după procedură și prezintă risc de iritație a pielii sau arsuri.
Sângerarea după primul act sexual apare doar la 50% dintre femei. Asta se întâmplă pentru că himenul este o membrană foarte flexibilă care nu se rupe mereu la primul contact sexual, el putând rămâne în vagin chiar și după mai multe contacte sexuale vaginale cu penetrare. După primul contact sexual este recomandat și un control ginecologic pentru a primi răspunsuri la întrebările ce vin odată cu începerea vieții sexuale. Daca sângerarea apare la distanță de primul contact sexual (neprotejat), poate fi vorba de o boală cu transmitere sexuală și, fiind necesar un consult ginecologic pentru excludere.
Himenul este o membrană vaginală circulară/semilună care poate avea diferite forme și grade de elasticitate, care apare încă din viața intrauterină și rămâne în vagin fară a avea o funcție în buna funcționare a aparatului genital feminin. În funcție de gradul de lubrifiere și de caracteristicile lui, himenul se poate rupe sau poate fi împins în timpul actului sexual și astfel poate provoca durere sau sângerare. Aceste două fenomene nefiind obligatorii pentru a marca primul act sexual.