
Istoria SECS
A continuat implementarea de proiecte de mobilizare sociala si de constientizare privind cancerul de sân si depistarea timpurie a acestuia.
SECS a beneficiat in cadrul programului “Keep me safe” de transferul de expertiza privind sanatatea reproducerii a persoanelor cu dizabilitati de invatare, de la asociatiile membre IPPF din: Belgium, Germany, Ireland, Netherlands, Portugal and the United Kingdom. SECS a format 30 de profesionisti din cadrul ONg-urilor si institutiilor de ocrotire de stat, pentru ca acestia sa dezvolta programe de sanatate reproductive adresate tinerilor din cadrul propriilor institutii.
A dezvoltat parteneriate cu liceele din Bucuresti pentru implementarea de activitati de educatie cu privire la sanatatea reproductiva in randul tinerilor.
A initiat proiectul “My body, My rights!” care isi iși propune sa contribuie la imbunatațirea sanatații reproductive, inclusiv a sanatații materne in 5 comunitați vulnerabile.
A format medicii de medicina scolara din jusetul Bacau in Consilierea privind planificarea familiala adresata tinerilor
A format 15 consilieri scolari din judetul Bacau pentru a dezvolta programe de educatie nonformala pentru sanatate in echipa multidisciplinara
A initiat petitia “Vrem ca tinerii sa aiba acces la educatie pentru sanatate sexuala in scoli”, care a strans peste 8000 de semnaturi pana in 2019, https://campaniamea.declic.ro/petitions/vrem-ca-toti-tinerii-sa-aiba-acces-la-educatie-sexuala-in-scoli.
SECS a lansat primul site din România dedicat prevenirii infecțiilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV/SIDA, ca urmare a eforturilor SECS și UNDP.
A realizat un manual de instruire a formatorilor pentru curriculum de planificare familiala si a instruit toti formatorii acreditati din România pe tema planificarii familiale.
A dezvoltat curricula pentru instruirea de baza privind planificarea familiala a doctorilor de familie si a asistentelor si a instruit peste 7000 de participanti.
A realizat un model bazat pe trei stâlpi pentru Programul National de Planificare Familiala.
A dezvoltat si implementat la nivel national sistemul logistic de monitorizare a distributiei contraceptivelor.
A oferit asistenta tehnica pentru autoritatile locale din toata tara pentru implementarea Programului National de Planificare Familiala.
A implementat proiecte de mobilizare a comunitatilor in marile orase din România, cu scopul de a creste accesul populatiei sarace la serviciile de planificare familiala.
A dezvoltat si implementat programe Contraceptia dupa Avort in marile maternitati din România.
A implementat cu ajutorul tinerilor voluntari campanii cuprinzatoare de prevenire a HIV/SIDA in mediul rural.
A dezvoltat curriculum de instruire privind drepturile reproductive si sexuale si sanatatea reproducerii si sexuala a celor care traiesc cu HIV si a instruit furnizorii de servicii in domeniul sanatatii reproducerii.
A oferit servicii de planificare familiala si sanatatea reproducerii printr-o retea de 11 clinici.
A implementat proiecte de mobilizare sociala si de constientizare privind cancerul de sân si depistarea timpurie a acestuia.
A initiat Reteaua „impreuna pentru sanatatea sânului”.
SECS a implementat proiectul Femei Antreprenor in Rural prin care a urmarit cresterea spiritului antreprenorial din rândul femeilor din zona rurala.
SECS a inceput sa militeze pentru implicarea medicilor de familie in oferirea serviciilor de planificare familiala cu scopul de a crește accesul populației la acest tip de servicii.
SECS a organizat prima Conferința Naționala de Planificare Familiala, in cadrul careia s-a adus pentru prima data in discuție subiectul contracepției atât pentru furnizorii de sanatate, cât și pentru public.
A infiintat 6 cabinete PF private. in anul 1993, rețeaua a fost marita cu alte 3 clinici, cu ajutorul IPPF/EN, iar patru ani mai târziu aceasta e devenit independenta financiar.
Ministerul Sanatații, in colaborare cu SECS și cu suportul profesional din partea IPPF a inceput dezvoltarea unui pachet de formare in domeniul planificarii familiale.
SECS a dezvoltat curriculum si a instruit furnizatorii de planificare familiala din toate clinicile de planificare familiala privind consilierea si educatia sexuala.
A dezvoltat si a testat programe de crestere a accesului la serviciile de planificare familiala pentru populatia din mediul rural.
SECS a devenit membru IPPF cu drepturi depline.
Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala a fost fondata in anul 1990 cu ajutorul IPPF (International Planned Parenthood Federation) pentru a raspunde nevoilor de informare, educare si oferire de servicii in domeniile sexualitatii si planificarii familiale. De atunci, SECS a continuat sa militeze pentru drepturile reproductive si sanatatea reproducerii in România.
De-a lungul anilor SECS a fost un educator, un formator de opinie si un pioner in oferirea de servicii de planificare familiala.
SECS a jucat un rol major in Programul National de Planificare Familiala si a sprijinit crearea unei retele coerente de sustinatori ai sanatatii reproducerii in România.