masturbare

Masturbarea

Pentru explorarea corpului, pentru plăcere sau pentru a scăpa de stress, masturbarea pare sa fie o activitate realizată de majoritatea oamenilor cel puțin o dată în viață, dar nimeni nu pare să vorbească despre asta. Tocmai de aceea a apărut acest articol în încercarea de a discuta despre acest subiect tabu.

Masturbarea reprezintă un comportament sexual normal și este o modalitate de explorare a corpului dar și de a simți plăcere prin atingerea și autostimularea propriilor organe sexuale. Este practicată de ambele sexe și la toate vârstele, chiar daca nimeni nu discută liber despre asta. Motivele pentru care o persoană se masturbează pot fi relaxarea, eliberarea tensiunii sexuale, sau pur și simplu pentru că partenerul nu este în preajma lor.

Metodele de masturbare sunt variate, de la apăsarea sau frecarea organelor genitale cu degetele până la utilizarea de diverse dispozitive numite vibratoare care pot fi introduse în vagin sau în anus. Este recomandată evitarea de obiecte care nu au fost concepute pentru aceasta utilizare cum ar fi pixuri, tuburi de spray, termometre, etc deoarece pot provoca leziuni și infectii.

Istoria a privit aceasta activitate în diverse feluri, de la un act divin în vremea vechilor egipteni la tratament pentru isteria feminină la inceputul secolului XX. În prezent se recunosc unele beneficii atât fizice cât și psihice ale masturbării. Nu există studii pe acest subiect dar studii conexe despre raporturile sexuale sugerează unele beneficii ale masturbării.

Unii oameni practică masturbarea în lipsa unui partener sexual, alții o practică chiar dacă sunt într-o relație stabilă sau împreună cu partenerul. Este o decizie personală prin urmare nu există normal sau anormal.

Există nenumărate mituri legate de masturbare, dar niciunul nu are o bază reală. Nu orbești, nu înnebunești, nu îți rănești organele genitale și nu îți epuizezi numărul orgasmelor. Totuși este bine să ți cont de câteva elemente de igienă:

  • Spală-te pe mâini înainte sa-ți atingi organele genitale
  • Folosește un lubrifiant pentru a evita microleziunile produse de frecare
  • Spală-ți toate dispozitivele pe care le folosești.
  • Nu folosi în comun cu alte persoane vibratoarele, dacă totuși faci asta atunci foloseste un prezervativ nou de fiecare dată pentru a preveni infecțiile cu transmitere sexuală
  • Fiecare dispozitiv sexual are propriile instrucțiuni de utilizare așa că citește-le cu atenție

Masturbarea poate fi benefică pentru sănătate. Fiecare orgasm produce eliberarea de endorfine în organism, hormoni care reduc durerea și îți dau o bună dispoziție. Astfel, această activitate:

  • Reduce tensiunea sexuala
  • Reduce stressul
  • Ajută la un somn mai odihnitor
  • Crește respectul de sine
  • Reduce crampele menstruale și crampele musculare
  • Ajută la tonifierea musculaturii pelvine

Masturbarea te ajută să înțelegi mai bine ce îți dorești de la partener, care sunt zonele erogene, adică acele zone care îți produc plăcere. Atunci când ai ajuns la orgasm prin masturbare îți este mai ușor să obți plăcere când ești cu un partener. Explorându-te pe tine te ajută să fi mai confortabil cu partenerii tăi, astfel ști ce limite vrei să ai, te poți proteja mai bine, inclusiv de boli cu transmitere sexuală sau o sarcină nedorită.

Și totuși? Când este masturbarea o problemă?

Masturbarea poate fi considerată o problemă medicală atunci când este prea frecventă și afectează viața de zi cu zi, atunci când cauzează absenteism la școală sau sau la locul de muncă, când viața socială îți este afectată sau când îți neglijezi responsabilitățile de zi cu zi. Ca orice alta activitate atunci când interferă cu programul curent poate fi considerată dependență și necesită apelarea la ajutor de specialitate. De asemenea dacă ai sentimente de vinovăție ar fi cazul să discuți cu un consilier despre asta. Aceasta culpabilitate vine pe fondul educației primite, în multe familii considerându-se masturbarea ca fiind anormală, un păcat sau chiar o boală.

Când este recomandată de către medic masturbarea?

Cea mai frecventă indcație este recoltarea spermei. Se apelează la această modalitate în cursul tratamentelor de infertilitate, fie că se utilizeaza sperma partenerului sau a donatorului. Fiecare clinică de reproducere umană asistată și fiecare bancă de spermă are o camera specială pusă la dispoziție bărbaților pentru a face această recoltare. De asemenea, atunci când se dorește testarea spermei, analiza numită spermogramă, este necesară obținerea acesteia în urma masturbării. O altă indicație medicală pentru masturbarea la bărbați este în cazul ejaculării precoce. Astfel un bărbat diagnosticat cu ejaculare precoce este sfatuit să se masturbeze cu o aproximativ o oră înainte de contactul sexual cu partenera, mărind astfel durata contactului sexual ulterior.

Există limite legale cu privire la masturbare?

Da. Este considerată o agresiune sexuală când are loc masturbarea în prezența unei persoane care nu își dorește să asiste la această activitate și poate fi pedepsită prin lege în majoritatea statelor. De asemenea masturbarea unei alte persoane poate fi considerată agresiune sexuală atunci când nu a fost dat un consimțământ.

Am speranța că acest articol a fost suficient de deschis pentru a aduce lămuriri despre masturbare, pentru a te face să înțelegi că este ceva normal despre care ar trebui să putem vorbi deschis într-un mediu prietenos si intim.

În încheiere, mesajul care trebuie neapărat reținut este că infecția HPV este o infecție prezentă la o mare parte dintre noi; este deci o infecție cu care trăim, care nu trebuie să ne îngrijoreze peste măsură, dar ar fi bine să cunoaștem cât mai multe lucruri despre ea, ca să ne putem apăra cât mai bine.

Articolul este scris de Dr. Alina Bușan-Pîrvoiu, Medic specialist Obstetrică-ginecologie, și vine în continuarea și susținerea proiectelor coordonate de către Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală – Talk for Youth și Vorbește-mi despre ce nu se vorbește – și este finanțat de Surecheck

Articolul face parte dintr-o serie de 24 de articole de specialitate scrise de psihologi și de medici ginecologi.

STAY TUNNED!

surecheck_logo_low-res

Partenerul media pentru acest proiect este Iqool

Vizitatori

N/A
Tags: No tags