detoate

Mituri și adevăruri despre menstruație

De când lumea, menstruația este un subiect tabu. Din păcate, chiar și în zilele noastre nu prea se vorbește deschis despre menstruație. Încă sunt familii în care este un subiect de neabordat, deși este unul dintre cele mai firești evenimente din viața unei femei. Vorbim deschis despre spălatul pe dinți, despre pieptănat, dar mai rar despre menstruație. Poate tocmai de aceea au apărut atâtea mituri despre menstruație. Aș putea spune că din fericire nu trăim într-o regiune în care, pe perioada menstruației, femeile sunt izolate de restul familiei, așa cum se întâmplă în Nepal, dar totuși avem și noi destule mituri.

Haideți să le luăm pe rând și să vedem împreună care este adevărul.

Fals. Deși probabilitatea unei sarcini nedorite după un contact sexual neprotejat în timpul menstruației este aproape de zero, totuși nu este imposibil. Spermatozoizii trăiesc în medie 3-5 zile, dar unii supraviețuiesc și până la 7 zile, ceea ce înseamnă că există destul timp să apară ovulația și astfel o sarcină. Așa că fie nu ai contact sexual neprotejat, fie folosești un mijloc de contracepție, dar în niciun caz nu te baza doar pe probabilități.

Evident fals. Apa caldă produce vasodilatație și poate crește foarte ușor fluxul menstrual, dar în același timp poate ameliora crampele. Cât despre spălatul pe păr, nu există niciun sâmbure de adevăr sau vreo justificare pentru acest mit. Este o chestiune de igienă și trebuie să te speli inclusive pe păr dacă este necesar, nu există nicio restricție în această perioadă.

Fals. Menstruația vine adesea cu un discomfort sporit, durere, crampe. Repausul te poate ajuta, câteva ore de somn în plus scad nevoia de antialgice, dar în același timp și activitatea fizică poate fi benefică. Fă ceea ce te ajută să treci mai bine peste aceste zile, dar nimic nu este obligatoriu. Exercițiile fizice îți pot aduce și o stare de spirit mai bună, nu doar să amelioreze crampele.

În final o afirmație ce are o urmă de adevăr. Întâi de toate haideți să stabilim ce înseamnă ciclu menstrual neregulat. Cele mai multe femei au un ciclu menstrual de 28 de zile, dar fiziologic este acceptat orice ciclu menstrual cu o durată între 24 și 34 de zile. Orice perioadă în afara acestui interval poate fi catalogată drept tulburare de ciclu menstrual și necesită o evaluare medicală de specialitate. Dacă ai menstruații care regulat se succed la 32 sau la 27 de zile, nu este nicio problemă, sănătatea ta nu este pusă în pericol. Înseamnă doar că așa funcționează corpul tău. Dacă doar ce ai experimentat primele menstruații din viața ta, iar acestea vin cu pauze mai mari, chiar și de luni de zile, nu este nimic anormal. Primele cicluri menstruale sunt foarte neregulate și asta se explică prin faptul că organismal tău doar ce se obișnuiește cu noile niveluri hormonale. Discută cu medicul tău pentru a te liniști și a îți explica până unde este fiziologicul și de unde începe patologicul. Dacă la un moment dat menstruația ta întârzie foarte mult, iar sarcina nu este cauza, poate fi din cauza unui ciclu anovulator. Adică nu ai avut ovulație luna respectivă, prin urmare nici menstruație. Nu este grav daca este un caz izolat. Și așa ajungem la următorul mit.

FALS. Nu trebuie musai să avem menstruații la 28 de zile atât timp cât avem menstruații regulate la un interval de 24-34 de zile. Prin urmare utilizarea anticonceptionalelor hormonale doar pentru a lungi sau a scurta cu câteva zile menstruația este contraindicat. Lasă-ți corpul să funcționeze în ritmul său. O completare la explicarea acestui mit ar fi și că nu trebuie să luăm pastile pentru a muta menstruația mai devreme sau mai târziu pentru că vrem să mergem la mare, să mergem la piscină sau avem vreun eveniment mai special.

NU este adevărat. Deși întradevăr cele mai multe femei au crampe în această perioada, menstruațiile dureroase nu sunt normale, mai ales atunci când afectează calitatea vieții. În funcție de gradul de toleranță al fiecărei femei, administrarea unei pastile de durere în prima sau a doua zi poate fi normal. Dar în niciun caz durere persistentă care nu cedează la cel mai simplu antialgic nu este normală. Cu atât mai mult cu cât observi că de la lună la lună este mai severă. Trebuie să discuți cu medicul tău pentru a stabili dacă este nevoie de investigații suplimentare, dacă această durere este de fapt exprimarea unei endometrioze, boală ce se caracterizează în special de durere intensă în timpul menstruației.

Fals. Himenul este elastic, iar tamponul este de mici dimensiuni, astfel încât daca este introdus corect nu trebuie să provoace niciun disconfort și în niciun caz nu duce la ruperea himenului. Dacă ai dubii și nu ești sigură că te descurci cu introducerea lui, pe piață există destule tipuri de absorbante care pot fi folosite în timpul menstruației. Important este ca indiferent de metoda pe care o alegi, să schimbi absorbantul sau tamponul la maxim 4-5 ore fie că este complet îmbibat în sânge sau doar puțin. Aceeași regulă se aplică și la cupa menstruală.

Fals!!! Menstruația care este prezentă la utilizatoarele de contraceptive orale combinate este diferită de cea care apare într-un ciclu natural. Într-un ciclu menstrual natural, ovulația determină îngroșarea endometrului. Folosirea contraceptivelor hormonale previne ovulația și implicit îngroșarea endometrului. De aceea, daca nu am face pauza de 4 sau 7 zile de pilule, în funcție de preparat, uterul și ovarele ar primi aceeași cantitate de hormoni o perioadă mai lungă și nu ar apărea sângerarea respectivă, dar asta nu înseamnă că s-ar colecta sânge în uter care ar dăuna pentru că nu este eliminat. Dimpotrivă, utilizarea fără pauză este chiar mai eficientă pentru a preveni o sarcină nedorită. În același timp previne și instalarea sindromului premenstrual.

Aș răspunde cu un emoticon care își dă o palma peste față la acest mit… Deși nu pot răspunde în numele lăcașurilor de cult pot răspunde în numele științei. Femeia nu este impură, menstruația nu este ceva murdar, iar mancarea nu va avea alt gust dacă este gătită de o femeie în timpul menstruației. Este ceva fiziologic, un eveniment care ne arată că organismul funcționează cum trebuie, nu este nimic rușinos și în niciun caz murdar. Plantele nu fac discriminare, nu se vor ofili dacă le atingi când ești la menstruație, dar cu siguranță se vor ofili dacă menstruația și această concepție greșită te va împiedica să ai grijă de ele cum trebuie.

Fals. Așa cum explicam în articolul despre sindrom premenstrual, nu toate femeile îl experimentează. Așa cum daca o femeie își manifestă iritarea față de ceva ce o persoană a făcut nu înseamnă că are vreo legătură cu sindromul premenstrual. Poate doar a enervat –o ceva.

Deși unele mituri sunt amuzante, altele sunt chiar periculoase pentru sănătate. Vorbește deschis despre acest subiect, nu este unul murdar, nici unul rușinos. Este ceva real, fiziologic și necesar. Ignoranța este mult mai periculoasă, traumatizantă chiar. Tu poți fi parte din schimbarea acestui subiect dintr-unul tabu, într-unul normal, despre care tinerele fete pot primi informații corecte.

Articolul este scris de Dr. Alina Bușan-Pîrvoiu, Medic specialist Obstetrică-ginecologie, și vine în continuarea și susținerea proiectelor coordonate de către Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală – Talk for Youth și Vorbește-mi despre ce nu se vorbește – și este finanțat de Surecheck

Articolul face parte dintr-o serie de 24 de articole de specialitate scrise de psihologi și de medici ginecologi.

STAY TUNNED!

Partenerul media pentru acest proiect este Iqool

Vizitatori

N/A
Distribuie:
Tags: No tags