Pubertatea la fete & băieți

PUBERTATEA LA FETE

Ce se întâmplă cu corpul meu?

Odată ce înaintezi în vârstă vei observa o mulțime de schimbări care au loc în corpul tău pe măsură ce începi călătoria prin pubertate. Schimbarea poate fi interesantă, dar poate fi și confuză și descurajantă. Informațiile din acest ghid te pot ajuta să găsești răspunsuri la întrebările pe care le poți avea despre ceea ce ți se întâmplă în acest timp. Ține cont de faptul că toată lumea trece prin pubertate la un moment dat și este o etapă naturală a vieții. Fii recunoscător pentru corpul uimitor pe care îl ai și felul remarcabil în care se adaptează și se dezvoltă pe măsură ce crești, din copilărie până la maturitate.

Ce este pubertatea?

Tot felul de lucruri se întâmplă cu corpul tău în timpul pubertății. Substanțele chimice produse de către organism, numite hormoni, declanșează schimbările respective. Fetele experimentează o creștere a înălțimii și greutății corpului, iar bazinul devine mai lat. 

Au loc și alte schimbări cum ar fi creșterea glandelor mamare, apariția părului la subraț și pe organele genitale sau lângă acestea, dar și apariția acneei. Pubertatea este un semn că corpul tău se maturizează și se pregătește pentru posibilitatea reproducerii (pentru a avea un copil). În acest timp, diferite substanțe chimice (hormoni) sunt eliberate din creier, semnalând corpului tău că este timpul să se dezvolte pentru a putea face acest lucru. 

Acesta este motivul pentru care vei experimenta multe schimbări fizice și emoționale pe măsură ce treci prin această perioadă din viața ta. În general, fetele pot experimenta începutul pubertății oriunde între 8 și 14 ani, deci poate varia pentru fiecare în parte.

Care sunt primele semne ale pubertății?

Toată lumea trece prin pubertate în moduri diferite. Corpul tău va începe să se schimbe așa cum are nevoie atunci când este gata să facă acest lucru. Cu toate acestea, următoarele modificări pot fi semne că pubertatea a început:
Screenshot 2023-06-26 021018

1. Salturi în creștere

În timpul pubertății, corpul tău devine mai puternic și mai mare. Asta înseamnă că sar putea să crești mai repede decât de obicei. Nu este neobișnuit ca fetele să crească între doi și trei centimetri timp de câteva luni în această perioadă. Pe măsură ce devii mai înaltă, s-ar putea să iei în greutate și să observi modificări în forma corpului tău. Vei continua să crești în următorii patru până la opt ani.

2. Dezvoltarea sânilor

Creșterea sânilor este un alt semn precoce al pubertății. Primul lucru pe care l-ați putea observa este un mugur de sân – un nod mic, în formă de monedă, chiar sub mamelon. Mugurii mamari semnalează că țesutul mamar și glandele de lapte încep să crească. Sânii „în devenire” pot fi destul de sensibili și durerosi. După ce vă dezvoltați mugurii mamari, sânii vor începe să dezvolte mai mult țesut adipos și să crească în continuare. Uneori, un sân se poate dezvolta mai repede decât celălalt sân, uneori ambii sâni pot crește destul de repede sau deloc.

Când ar trebui să port sutien?

Sutienele vă pot oferi sprijin pentru sânii dumneavoastră atunci când vă deplasați, mai ales când efectuați activități fizice, cum ar fi alergarea și practicarea sporturilor. Ele pot oferi, de asemenea, o „pernă” suplimentară între sânii tăi și îmbrăcăminte, care ar putea fi de ajutor dacă îți simți sânii sensibili. Nu toate fetele aleg să poarte sutien, dar dacă simți că este potrivit pentru tine, vorbește cu un adult de încredere despre cumpărărarea unuia.

De ce îmi crește părul pe corp?

În timpul pubertății, va începe să îți crească păr în diferite părți ale corpului cum ar fi pe movila pubiană (spațiul de sub abdomen). Acesta se numește păr pubian și pentru unele fete, acesta ar putea fi unul dintre primele semne ale pubertății. De asemenea, părul poate începe să crească sub axile, iar părul de pe picioare și brațe poate începe să crească mai gros și de o culoare mai închisă în această perioadă.

De ce mă simt emoționată?

Pe perioada pubertății, corpul tău produce o mulțime de hormoni. În timp ce corpul tău încearcă să se adapteze la toți acești noi hormoni, la fel face și creierul tău. Structura lui se va modifica și va consolida anumite părți din el care îți vor intensifica emoțiile. Acesta este motivul pentru care ai putea simți o serie de lucruri în timpul pubertății, de exemplu, tristețe, iritabilitate, furie și frustrare. Este posibil să observi, de asemenea, o diferență în nivelul de energie și tiparele de somn pe măsură ce corpul tău continuă să crească, ceea ce te poate face să te simți obosită.

De ce transpir mai mult?

Glandele sudoripare devin mai mari și mai active în timpul pubertății, ca răspuns la producția de mai mulți hormoni în corpul tău. Ca urmare, sar putea să descoperi că transpiri mai mult. Transpirația de una singură nu are un miros ca atare, dar atunci când intră în contact cu bacteriile de pe piele, poate începe să miroasă. Poate doriți să luați în considerare utilizarea deodorantului sau antiperspirantului atunci când se întâmplă acest lucru. Dușurile regulate și menținerea unei igiene curate folosind un săpun poate ajuta în acest sens.

De ce îmi apar coșuri?

Glandele de pe piele produc o substanță uleioasă pentru a lubrifia pielea și a împiedica uscarea acesteia. În timpul pubertății creșterea nivelului de testosteron poate duce la apariția petelor și acneii. Spălarea feței cu apă caldă și săpun special pentru ten cu tendința la acnee de două ori pe zi poate ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Cum pot să îmi mențin sănătatea în timpul pubertății?

Mănâncă sănătos

Mâncați o mulțime de alimente hrănitoare, inclusiv multe fructe și legume. Acestea nu numai că vă vor oferi vitaminele și mineralele de care corpul are nevoie pentru a crește, dar ajută și la combaterea acneei și la menținerea pielii sănătoase. Consumul de apă este esențial pentru a vă ajuta corpul să funcționeze corect – aproximativ șase până la opt pahare de lichid pe zi este ghidul general.

Fă multă mișcare

Sportul te va ajuta să te menții în formă și sănătoasă. Recomandarea specialiștilor este de a fi activă din punct de vedere fizic cel puțin 60 de minute în fiecare zi. Ține minte, nu-ți face griji dacă mușchii tăi nu par a fi la fel de dezvoltați ca cei ai prietenilor
tăi. Pubertatea are loc la timpul său și corpul tău se va schimba atunci când este gata.

Dormi mult

Corpul tău lucrează mult în timpul pubertății, așa că are nevoie de mult somn pentru a-i oferi energie – se recomandă aproximativ nouă ore pe noapte. Lipsa somnului poate afecta memoria și modul în care te simți. Încearcă să te culci aproximativ la aceeași oră în fiecare seară și ia în considerare să lăși mobilul sau tableta departe de pat pentru a evita întreruperile inutile în timpul nopții. 

Screenshot 2023-06-25 234921

Ce este menstruația și de ce are loc?

Poate una dintre cele mai mari schimbări pe care le experimentați în timpul pubertății este începutul menstruației. Faza menstruală presupune o sângerare vaginală care apare lunar, semn că organismul este pregătit să susțină o sarcină. Prin urmare, este posibil să observi câteva pete de sânge pe lenjeria intimă, iar sângele ar putea fi mai închis la culoare. Menstruația se întâmplă deoarece fetele se nasc cu milioane de ovule în corpul lor – celulele sexuale feminine necesare pentru a face un copil. 

Acestea sunt stocate în ovare – două organe mici în formă de ou care se află de fiecare parte a uterului. O dată pe lună, un ovul matur este eliberat dintr-un ovar și pătrunde în trompa uterină. Dacă respectivul ovul nu este fertilizat de un spermatozoid masculin (necesar pentru a face un copil), mucoasa uterului se descompune și ovulul părăsește corpul împreună cu o cantitate de sânge prin vagin.

Când îmi va începe menstruația?

Prima menstruație poartă denumirea de menarhă. Nu toată lumea este la fel ceea ce înseamnă că menstruația ta se poate manifesta diferit și poate apărea la o vârstă diferită de cea a prietenelor tale. Ea poate începe oricând în intervalul de vârstă 10-16 ani. Vorbește cu un adult de încredere dacă ai nelămuriri sau dorești să clarificici anumite lucruri la care ar trebui să te aștepți.

Cum mă pot pregăti pentru prima menstruație?

Există o gamă variată de produse sanitare pe care le puteți folosi la menstruație și este esențial să aveți cel puțin unul dintre ele pentru a vă proteja de situații neprevăzute. Cele mai obișnuite produse utilizate sunt absorbantele, tampoanele si cupa menstruală. 

Discută cu părinții sau rudele despre obținerea unor produse sanitare pe care să le folosești la menstruație și pune-le într-un loc ușor accesibil pentru a le putea folosi atunci când ai nevoie de ele. 

O idee bună este să ai pregătite de exemplu câteva absorbante în geanta sau ghiozdanul cu care ieși afară sau mergi la școală. Întreabă-ți părinții sau rudele apropiate despre cum să utilizați aceste produse sanitare. Dacă te aflii la școală, nu îți fie teamă să întrebi un profesor sau alt adult de încredere.

4264589

Cât îmi va dura menstruația?

Menstruațiile pot dura între trei și opt zile și apar lunar la un interval de 25-35 zile, aceasta fiind socotită o menstruație regulată, însă această durată poate fi diferită pentru fiecare femeie în parte.

Doare menstruația?

Menstruația provoacă adesea disconfort și durere, mai ales în primele 48 – 72 de ore de menstruație. Durerea menstruală poate fi gestionată în mai multe moduri cum ar fi ibuprofenul, o baie caldă, o sticlă cu apă caldă. Această durere poate scădea în intensitate odată cu înaintarea în vârstă

PUBERTATEA LA BĂIEȚI

Ce se întâmplă cu corpul meu?

Odată ce înaintezi în vârstă vei observa o mulțime de schimbări care au loc în corpul tău pe măsură ce începi călătoria prin pubertate. Schimbarea poate fi interesantă, dar poate fi și confuză și descurajantă. Informațiile din acest ghid te pot ajuta să găsești răspunsuri la întrebările pe care le poți avea despre ceea ce ți se întâmplă în acest timp. Țineți cont de faptul că toată lumea trece prin pubertate la un moment dat și este o etapă naturală a vieții. Fii recunoscător pentru corpul uimitor pe care îl ai și felul remarcabil în care se adaptează și se dezvoltă pe măsură ce crești, din copilărie până la maturitate.

Ce este pubertatea?

Tot felul de lucruri se întâmplă cu corpul tău în timpul pubertății. S-ar putea să observi că transpiri mai mult, că vocea începe să îți sune diferit, că părul începe să crească în diferite locuri și poți experimenta o serie de sentimente și emoții care pot părea uneori copleșitoare. Dar de ce se întâmplă toate acestea? Pubertatea este un semn că corpul tău se maturizează și se pregătește pentru posibilitatea reproducerii. În acest timp, diferite substanțe chimice (hormoni) sunt eliberate din creier, semnalând corpului tău că este timpul să se dezvolte pentru a putea face acest lucru. Acesta este motivul pentru care vei experimenta multe schimbări fizice și emoționale pe măsură ce treci prin această perioadă din viața ta. În general, băieții pot experimenta începutul pubertății oriunde între 9 și 14 ani, deci poate varia pentru fiecare în parte. Discută întotdeauna cu un adult de încredere dacă ești îngrijorat sau dorești să aflii mai multe despre schimbările care au loc în această perioadă.

Care sunt primele semne ale pubertății?

Tot felul de lucruri se întâmplă cu corpul tău în timpul pubertății. S-ar putea să observi că transpiri mai mult, că vocea începe să îți sune diferit, că părul începe să crească în diferite locuri și poți experimenta o serie de sentimente și emoții care pot părea uneori copleșitoare. Dar de ce se întâmplă toate acestea?

Vocea

Vocea ta va începe să se schimbe și să devină mai groasă. Schimbarea poate fi rapidă sau de durată, astfel că vocea ta s-ar putea să nu sune tot timpul la fel.
Screenshot 2023-06-26 024933

Salturi în creștere

În timpul pubertății, corpul tău devine mai mare și mai puternic. Acest lucru înseamnă că s-ar putea să crești mai repede decât de obicei. Nu este neobișnuit ca băieții să crească până la 8 cm într-un an în timpul pubertății. Este posibil să iei în greutate, umerii ți s-ar putea lărgi și s-ar putea să devii mai musculos. De asemenea, s-ar putea să observi că picioarele, brațele și mâinile tale cresc mai repede decât restul corpului, ceea ce te-ar putea face să te simți neîndemânatic.

Organe genitale

Penisul, testiculele și scrotul vor începe să crească. La începutul pubertății, testiculele pot crește în dimensiune, iar scrotul poate deveni mai lăsat. Uneori, un testicul poate atârna mai jos decât celălalt – acest lucru este ceva obișnuit și nu trebuie să te îngrijorezi. De asemenea, pe măsură ce au loc aceste schimbări, penisul poate începe să crească atât în lungime, cât și în lățime. Aceste modificări sunt provocate de un hormon numit testosteron, care este produs în testicule.

De ce îmi crește părul pe corp?

În timpul pubertății, va începe să îți crească păr în diferite părți ale corpului, începând cu câteva fire de păr de culoare deschisă în jurul penisului, care se vor înnegri și vor deveni mai tari ca textură. Treptat, acest păr va acoperi toată regiunea pubiană, apoi se va răspândi spre coapse și uneori în sus spre stomac.

De asemenea, puteți dezvolta păr pe față, picioare, piept și axile. Toată această creștere a părului se datorează hormonilor din corpul tău care îi spun că este gata să se schimbe și să se dezvolte. Nu trebuie să îți faci griji în privința acestui nou păr de pe corpul tău. Pe măsură ce crești, dacă părul de pe față devine mai gros, poți discuta cu unul din părinți sau alt adult de încredere despre bărbierit.

De ce am erecție?

Este posibil să începeți să observați mai multe erecții în timpul pubertății. O erecție are loc atunci când penisul se umple de sânge și începe să se întărească și să crească, ieșind în evidență. Erecțiile pot avea loc în orice moment – uneori s-ar putea să întâmpinați multe într-o singură zi sau uneori deloc. Ele pot apărea atunci când vă gândiți la o persoană de care vă place sau fără niciun motiv. Toate acestea fac parte din pubertate, iar erecțiile vor deveni mai puțin frecvente pe măsură ce trece timpul. 

De ce am vise umede?

Erecțiile pot apărea atât în timpul zilei, dar și pe timpul nopții ca urmare a experimentării “viselor umede”. Dacă în cazul erecțiilor pe timp de zi, ejacularea poate fi controlată, pe timpul nopții poate fi involuntară. Sperma – celula reproductivă masculină – este ejaculată din penis ca parte a fluidului numit „lichid seminal”. Aceasta experiență te poate trezi din somn sau nu, dar ele nu sunt anormale. Aproape toți băieții experimentează vise umede în timpul pubertății și nu există motive pentru care acest lucru să fie considerat jenant.

De ce transpir mai mult?

Glandele sudoripare devin mai mari și mai active în timpul pubertății, ca răspuns la producția de mai mulți hormoni în corpul tău. Ca urmare, s-ar putea să descoperi că transpiri mai mult. Transpirația de una singură nu are un miros ca atare, dar atunci când intră în contact cu bacteriile de pe piele, poate începe să miroasă. Poate doriți să luați în considerare utilizarea deodorantului sau antiperspirantului atunci când se întâmplă acest lucru. Dușurile regulate și menținerea unei igiene curate folosind un săpun poate ajuta în acest sens.

De ce îmi apar coșuri?

Glandele de pe piele produc o substanță uleioasă pentru a lubrifia pielea și a împiedica uscarea acesteia. În timpul pubertății creșterea nivelului de testosteron poate duce la apariția petelor și acneii. Spălarea feței cu apă caldă și săpun de două ori pe zi poate ajuta la rezolvarea acestei probleme.

De ce mă simt emoționat?

Pe perioada pubertății, corpul tău produce o mulțime de hormoni. În timp ce corpul tău încearcă să se adapteze la toți acești noi hormoni, la fel face și creierul tău. Structura lui se va modifica și va consolida anumite părți din el care îți vor intensifica emoțiile. Acesta este motivul pentru care ai putea simți o serie de lucruri în timpul pubertății, de exemplu, tristețe, iritabilitate, furie și frustrare. Este posibil să observi, de asemenea, o diferență în nivelul de energie și tiparele de somn pe măsură ce corpul tău continuă să crească, ceea ce te poate face să te simți obosit.

Cum pot să îmi mențin sănătatea în timpul pubertății?

Mănâncă sănătos

Mâncați o mulțime de alimente hrănitoare, inclusiv multe fructe și legume. Acestea nu numai că vă vor oferi vitaminele și mineralele de care corpul are nevoie pentru a crește, dar ajută și la combaterea acneei și la menținerea pielii sănătoase. Consumul de apă este esențial pentru a vă ajuta corpul să funcționeze corect – aproximativ șase până la opt pahare de
lichid pe zi este ghidul general.

Fă multă mișcare

Sportul te va ajuta să te menții în formă și sănătos. Recomandarea specialiștilor este de a fi activ din punct de vedere fizic cel puțin 60 de minute în fiecare zi. Ține minte, nu-ți face griji dacă mușchii tăi nu par a fi la fel de dezvoltați ca cei ai prietenilor tăi. Pubertatea are loc la timpul său și corpul tău se va schimba atunci când este gata.

Dormi mult

Corpul tău lucrează mult în timpul pubertății, așa că are nevoie de mult somn pentru a-i oferi energie – se recomandă aproximativ nouă ore pe noapte. Lipsa somnului poate afecta memoria și modul în care te simți. Încearcă să te culci aproximativ la aceeași oră în fiecare seară și ia în considerare să lăși mobilul sau tableta departe de pat pentru a evita întreruperile inutile în timpul nopții.

Distribuie:
Tags: No tags