2.

Safe from SGBV

  • SGBV: sexual and gender-based violence

Acest proiect abordeaza identificarea tot mai mare a violentei sexuale si bazate pe gen ca problemă care afectează excluderea sociala, in special in randul populatiilor celor mai vulnerabile din Europa.

 YSAFE, rețeaua de tineret a IPPF EN (International Planned Parenthood Federation), cea mai importantă organizație din domeniul sănătății și drepturilor sexuale și reproductive din regiune, va reuni șase parteneri din Portugalia, Serbia și România, într-un proiect care va avea urmatoarele obiective:

  1. creșterea capacității celor 18 tineri implicati in proiect de a instrui alti tinerii din anumite grupuri vulnerabile pentru a se proteja de violența sexuală și de gen;
  2. dezvoltarea si difuzarea unui set de instrumente de educatie non-formala privind siguranta violentei sexuale si bazate pe gen, pe baza nevoilor tinerilor cu risc de a veni din diferite tari.

Comunitatile particulare cu risc de marginalizare care vor participa la proiect sunt tineri LGBTQI * (in Portugalia), tineri romi (in Serbia) si tineri cu risc de discriminare pe criterii de gen (in Romania). Aceste grupuri de persoane sunt printre cele care sunt afectate in mod disproportionat de violenta sexuala si de gen.

Odata ce setul de instrumente este dezvoltat si tradus in fiecare dintre limbile partenere ale proiectului, cei 18 tineri vor fi instruiti sa prezinte ateliere educationale non-formale.

Acestia vor lucra apoi in echipe nationale pentru a oferi astfel de sesiuni unui număr de 450 de tineri din grupurile expuse riscului de excludere sociala, pe o perioada de sase luni de pilotaj.

In urma acestor activita se vizeaza o scadere a perceptiei referitoare la  marginalizare si, prin urmare, o creștere a sentimentului de apartenenta.