prietenii-02

Youth Centered Approach

Finantatori: IPPFEN

Perioada de implementare: ianuarie – iunie 2019

Parteneri: The Family Planning Association of Albania (FPAA) 

Beneficiari (descriere si numar): 20 tineri voluntari

Scopul proiectului: SECS defineste o organizatie centrata pe tineri ca pe o organizatie care pune in mod sistematic tinerii in centrul activitatilor sale. Prin acest proiect SECS promoveaza dreptul tinerilor din organizatie de a contribui, de a  relationa cu alti tineri si adulti, de a comunica deschis si de a se exprima. Prin acest proiect dorim sa intarim abordarea centrata pe tineri, oferind acestora mai multe oportunitati pentru libertatea de a experimenta, gandi, explora, pune intrebari si cauta raspunsuri. De asemenea, ne da posibilitatea de a evalua si recunoaste mai bine munca si contributia lor. Rolul organizatiei este acela de a oferi un mediu favorabil, care sa poata stimula talentul tinerilor, pentru ca acestia sa-si maximizeze potentialul si sa le permita sa prospere.

Testimoniale:

„Experienta de pana acum in cadrul SECS a fost una interesanta si plina de surprize. Am cunoscut oameni noi, am invatat lucruri noi si am adunat experienta. Desi la inceput eram putin nesigura cu privire la acest program de voluntariat, acum sunt total multumita si fericita pentru ca am ales sa vin aici. Prin acest voluntariat am invatat sa accept anumiti oameni, anumite culturi si sa nu judec persoanele dupa anumite aparente. Sunt foarte incanta de ceea ce fac aici, de toate persoanele care lucreaza si isi dau tot interesul in cadrul sau.” – Dumitru Malina Teodora.

„Sunt student si voluntar, nou in ambele domenii sau la inceput de drum, cum ar spune altii. Desi experienta mea in cadrul organizatiei SECS este destul de recenta, de 2 luni aproximativ, am reusit sa vad, sa observ si sa inteleg lumea mai putin vizibila din jurul nostru.

Nu suntem obisnuiti sa spunem lucrurilor pe nume, ne eschivam cand vine vorba despre subiectele sensibile sau considerate tabu, legate de corpul nostru, desi ar trebui sa fie niste lucruri normale, si de aceea ajungem sa le ignoram sau sa le trecem cu vederea.

Alaturi de echipa SECS am invatat si continui sa invat ce inseamna sa fiu cu adevarat voluntar, cum sa lupt pentru ceea ce vreau, cum sa ii ajut si sa ii ascult pe ceilalti, cum sa imi exprim parerile. Am invatat ca schimbarile vin in timp, daca muncim pentru a le realiza. Ceea ce dorim sa facem, noi, organizatia SECS, este de lunga durata, iar rezultatele incep sa apara, desi inca mai avem un drum lung de strabatut.

Nu este o misiune usoara, insa alaturi de echipa noastra este placuta, o aventura pe care eu acum o incep. In aceste 2 luni am avut posibilitatea sa ascult persoane din cadrul public, despre problemele cu care se confrunta si ce au reusit sa schimbe in comunitatile cu care lucreaza. Cand afli despre rezultatele obtinute te simti optimist ca ai reusit in ceea ce ti-ai propus, desi schimbarea adusa este mai mica decat cea pe care o asteptai. Dar mereu lucrurile de calitate au nevoie de timp pentru a se realiza, iar cand cei din jurul tau sunt mai fericiti atunci si tu esti fericit si implinit.” – Fracase Gabriela Ioana

Concluzii proiect:

– Amenajarea unui spatiu prietenos pentru tineri, disponibil in cadrul organizatiei, echipat cu mijloace adecvate pentru a lucra voluntarii;

– Cresterea nivelului de interactiune dintre personal si voluntari si intre voluntari insisi;

– Cresterea gradului de participare si implicare a tinerilor, atat in activitati cat si in luarea deciziilor;

– Dezvoltarea unei baze de date si a unui sistem de monitorizare a abilitatilor pe care voluntarii SECS le au, doresc sa le dezvolte, si monitorizarea activitatilor in care sunt implicati;

– Dezvoltarea unui Plan de Actiune impreuna cu voluntarii;

– Revizuirea politicii de Voluntariat.